Un bărbat din judeţul Bistriţa Năsăud a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice, după ce şi-ar fi însuşit în mod ilegal baza de date a unei firme de asigurări, pentru a încheia noi contracte pe o societate pe care o administra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DIICOT, bărbatul a indus în eroare o firmă de asigurări şi pe administratorul acesteia.  
“În cauză s-a reţinut faptul că inculpatul a indus în eroare o societate comercială din domeniul asigurărilor, precum şi pe administratorul acesteia, cu ocazia înstrăinării, în cursul lunii octombrie 2019, a portofoliului de clienţi ai unei alte societăţi, a cesionării numerelor de telefon folosite de respectiva societate şi a închirierii spaţiului în care funcţiona societatea, inducând în eroare persoanele vătămate cu suma de 30.000 euro, după care a reluat relaţiile cu clientela înstrăinată în mod fraudulos”, se arată în comunicat.
Sursa citată a precizat că în perioada 3 mai – 7 august, bărbatul a accesat în mod repetat bazele de date ale asiguraţilor societăţii victimă, precum şi ale unei alte societăţi pentru a obţine date informatice, cu privire la clienţii acestora şi scadenţarele poliţelor de asigurări(esenţiale în desfăşurarea activităţii în domeniul asigurărilor).
“Începând cu luna aprilie 2020, fără drept, a transferat, bazele de date cu clienţii şi scadenţarele poliţelor de asigurări(esenţiale în desfăşurarea activităţii în domeniul asigurărilor), ale societăţii victimă şi a accesat conturile părţilor vătămate, fiind salvate scadenţare şi generate baze de date într-un calculator al făptuitorului, pentru a fi folosite în vederea încheierii de contracte de asigurări de către inculpat pe altă societate comercială pe care o administra”, au menţionat procurorii DIICOT.
Anchetatorii au mai stabilit că în perioada 22-25 iunie 2020, prin introducerea repetată, fără drept, de parole greşite de acces într-o bază de date, a restricţionat accesul în acest sistem a angajaţilor societăţii vătămate, iar acest lucru a dus la imposibilitatea utilizării sistemului pentru o perioadă de timp, procurorii menţionat că scopul acestei acţiuni a fost “de a hărţui şi a perturba grav funcţionarea sistemelor informatice”.
Pe data de 17 august, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Bistriţa-Năsăud au făcut patru percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, în urma cărora au fost ridicate ridicat mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, două unităţi centrale, patru laptopuri, trei telefoane mobile, nouă cartele SIM, trei routere wireless, precum şi sume de bani (15.500 de lei şi 3.100 de euro). 
Bărbatul va fi prezentat marţi, Tribunalului Bistriţa-Năsăud, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.