Un bărbat în vârstă de 66 de ani, administrator al unor societăţi comerciale înregistrate în municipiul Bucureşti, este urmărit penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru infracţiuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare, fapte comise în stare de recidivă postcondamnatorie. Omul de afaceri e acuzat că, în perioada 2019-2020 şi în anul 2022 a înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administra facturi fictive de achiziţii de bunuri în valoare de milioane de lei, pentru a se sustrage de la plata taxelor către bugetul de stat. Bărbatul este suspectat de asemenea că, pentru a primi un comision, a sprijinit activitatea unui om de afaceri care făcea evaziune fiscală şi delapidare şi căruia i-a emis facturi fictive în valoare de milioane de lei. Anchetatorii estimează că prejudiciul cauzat în urma unor astfel de acţiuni este de aproximativ 2,2 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de  Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, bărbatul de 66 de ani, în calitate de administrator de fapt al unei firme, în perioada 26 – 31 martie, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii achiziţii de bunuri, în valoare totală de 5.969.040 lei TVA inclus, care nu au la bază operaţiuni comerciale reale, în baza a patru facturi fictive emise o firmă tip ”fantomă”, prejudiciind bugetul general consolidat al statului cu suma de 299.855 lei, reprezentând TVA. Acuzaţiile în acest caz sunt de evaziune fiscală.
Procurorii îl suspectează pe bărbat şi că a emis facturi fictive, sprijinind un alt om de afaceri în activitatea de evaziune fiscală.
„Faptele inculpatului BM , care în calitate de administrator de fapt al societăţii C, în perioada decembrie 2019 – septembrie 2020, a sprijinit activitatea infracţională săvârşită de inculpatul BC (administrator al societăţii R), prin furnizarea a 33 de facturi fictive în numele societăţii furnizoare C în favoarea societăţii beneficiare R, în valoare totală de 7.468.359,36 lei, în schimbul obţinerii unui comision de 7% din valoarea facturilor, prejudiciind bugetul general consolidat al statului cu suma de 1.203.236 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală. Faptele inculpatului BM, care în calitate de administrator de fapt al societăţii C.S., în perioada aprilie – iunie 2022, a sprijinit activitatea infracţională săvârşită de inculpatul BC (administrator al societăţii R), prin furnizarea a 3 facturi fictive în numele societăţii furnizoare C.S., în favoarea societăţii beneficiare R, în valoare totală de 4.348.000 lei, prejudiciind bugetul general consolidat al statului cu suma de 694.218 lei, reprezentând TVA, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (3 de acte materiale – 3 facturi)”, se arată în documentul citat.
Procurorii susţin de asemenea că bărbatul de 66 de ani, l-a sprijinit pe acelaşi om de afaceri şi în activităţi de delapidare, în perioada 2019-2020 dar şi anul trecut, între lunile aprilie şi decembrie.
„În perioada 10.12.2019 – 23.12.2020, a sprijinit activitatea infracţională săvârşită de inculpatul BC (administrator al societăţii R), acţionând cu intenţie la interpunere în mod fictiv a societăţii C, între societatea beneficiată (R) şi societăţile furnizoare de bunuri şi servicii, pentru a majora nejustificat/artificial cheltuielile societăţii beneficiare, sens în care a emis facturi fictive în favoarea societăţii beneficiare şi a acceptat încasarea în conturile societăţii a contravalorii facturilor fictive, iar ulterior a retras aceste sume de bani şi le-a restituit inculpatului BC, în schimbul obţinerii unui folos patrimonial nejustificat sub formă de comision, în procent de 7% din valoarea facturilor emise, prejudiciind astfel societatea beneficiară R cu suma de 2.887.767 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”; mai susţin procurorii.
Potrivit acestora, omul de afaceri urmări penal a fost plasat sub control judiciar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.