Raed Arafat anunţă, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că pompierii şi personalul medical din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi al Inspectoratelor judeţene fac în mod constant pregătiri pentru diverse situaţii. Conform acestuia, în primele 7 luni ale anului IGSU şi unităţile subordonate au derulat 1400 de exerciţii. El a respins acuzaţiile vizând încercări de muşamalizare cu privire la intervenţia de la Crevedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Inspectoratele au planificate exerciţii. Exerciţiile au vizat testarea situaţiilor de răspuns în diverse situaţii de urgenţă (...) şi exerciţii la obiective SEVESO, cum sunt fabricile care pot avea un risc major, inclusiv în caz de activităţi radionucleare şi intemperii”, a afirmat Arafat.
Acesta a adăugat că „pompierii sunt pregătiţi pe proceduri, pe tactici de intervenţie” şi a prezentat un film cu momente din cadrul exerciţiilor subliniind că acestea au avut loc înaintea intervenţiei de la Crevedia.
Conform şefului DSU, anul acesta s-au terminat lucrările de infrastructură la trei mari centre de pregătire, iar la nivel naţional există 13 centre pentru personalul paramedical. 
„Pregătirea personalului este una dintre preocupările noastre principale şi cei care nu cred acest lucru îi invităm, îi îmbrăcăm şi îi introducem în centrele de pregătite. (...) Să ia legătura cu personalul să vadă cu ochii lor ce facem. (...) Îi invităm pe cei care au păreri să vină să ne spună în faţă”, a afirmat Raed Arafat, în acest context.
Acesta a precizat că aproape 3700 de cadre militare au făcut cursuri de pregătire anul trecut, iar în acest moment sunt în derulare opt sesiuni de cursuri comune ale angajaţilor IGSU cu personal de intervenţie din alte state
„Informaţii false de tip muşamalizare eveniment. Nu avem ce muşamaliza”, a adăugat Raed Arafat, el arătând că IGSU nu are interesul  de a „muşamaliza”.
Şeful DSU a adăugat că nu există niciodată risc zero, ci există, în cazul acestui tip de intervenţii„ riscuri asumate”.
Din 2015 şi până în prezent, IGSU a primit dotări în valoare de aproape un miliard de euro, mai spune şeful DSU. Acesta admite că mai este nevoie de dotări, el arătând, în acest context, că roboţi precum cei folosiţi în intervenţia de la Crevedia sunt în doar patru judeţe.
”Departamentul lucrează continuu pentru creşterea capacităţii şi capabilităţilor şi dotării ş modernizării”, adaugă Raed Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.