Aproape 750 de militari ai Forţelor Navale participă, începând de luni şi până în 22 iulie, la etape ale Saber Guardian 17, cel mai mare exerciţiu din istoria modernă a României, ca număr de militari şi state participante. Marinarii militari vor lua parte, printre altele, la un exerciţiu de evacuare a răniţilor pe cale aeriană şi la diverse scenarii de luptă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de reprezentanţii Forţelor Navale, 745 militari, zece nave de luptă şi de sprijin logistic, 12 ambarcaţiuni şi 18 mijloace terestre de luptă ale Forţelor Navale Române participă la şase secvenţe ale exerciţiului Saber Guarian 17, în perioada 10-22 iulie, la Cincu, Râureni, Borduşani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu şi Babadag.

Astfel, la Borduşani, pe malul Dunării, lângă Feteşti, marinarii militari vor executa o secvenţă de forţare a traversării unui curs major de apă cu un grup de nave fluviale, alcătuit dintr-un monitor, două vedete blindate, două vedete dragoare, dar şi un detaşament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină şi o structură de comandă.

Într-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime şi un remorcher maritim vor asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer şi aer-aer, acţiune ce face parte din secvenţa Tobruq Legacy.

Concomitent cu acţiunea de pe mare, la Babadag, are loc exerciţiul „Mărăşeşti”, unde Forţele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfăşura acţiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forţele Navale Române vor participa la un exerciţiu secvenţial de evacuare a răniţilor pe cale aeriană.

“«Saber Guardian 17» este cel mai mare exerciţiu din istoria modernă a României, ca număr de militari şi state participante, demonstrând capacitatea de reacţie şi de descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Acesta este planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR)”, se arată în comunicat.

Acest exerciţiu multinaţional are loc în perioada 10-22 iulie, pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei.

Exerciţiul cuprinde, pe teritoriul ţării noastre, un program de 21 de exerciţii naţionale integrate şi conectate, iar la acestea participă aproximativ 25.000 de militari şi două mii de mijloace tehnice din 22 de state.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.