Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, vineri seară, că, în sfârşit, România acceptă existenţa fenomenului consumului şi traficului de droguri şi a subliniat că se bucură că în CSAT s-a ridicat această problemă ca fiind una de securitate naţională. Gorghiu a mulţumit senatorilor care au votat înfiinţarea unui registru al traficanţilor de droguri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai ţineţi minte când am spus că avem bine peste 2 milioane de consumatori de droguri, în România, în diverse etape ale vieţii lor, ce scandal, ce rumoare naţională a fost? Mă bucur că am ajuns la înţelepciunea să acceptăm că fenomenul consumului şi al traficului de droguri există în România. Nu mă bucur că există, dar mă bucur că autorităţile de la cel mai înalt nivel  - şi menţionez CSAT-ul care a ridicat problema consumului şi al traficului de droguri la nivel de problemă de securitate naţională. Până la ultimul om din România care trebuie să aibă această preocupare, mai ales dacă este părinte sau are un adolescent în proximitate”, a declarat Alina Gorghiu, vineri, la TVR Info.

Ministrul Justiţiei s-a referit şi la registrul traficanţilor de droguri, o iniţiativă legislativă votată în Senat.

”Consumul este generat de trafic şi atunci statul român şi eu ca ministru şi ca simplu cetăţean, mă gândesc la soluţii ca să diminuez traficul de droguri. Aşa am ajuns la aceste proiecte din Parlament, sunt două pe care le-am iniţiat, trei chiar, cu colegii mei din PNL. Unul este registrul traficanţilor de droguri, funcţionează la fel ca registrul agresorilor sexuali. Avem în închisoare pe tematica drogurilor aproape 900 şi ceva, aproape 1.000 de persoane. Din ele, 86 la sută sunt recidivişti. Ies şi se apucă din nou. Atunci am preluat un model care există în Irlanda şi am discutat cu mai mulţi miniştrii de Justiţie din UE şi am creionat această idee legislativă care, le mulţumesc senatorilor, a fost votată într-o majoritate covârşitoare”, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a explicat cum funcţionează acest registru al traficanţilor de droguri.

”Atunci când ai un condamnat definitiv pentru trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc, chiar şi cu componentă internaţională, când aduci în ţară sau exporţi, îl treci într-un registrue . Pe baza acestui registru care va fi ţinut de Poliţia Română ai oportunitatea ca o dată la 3 luni să ceri nişte informaţii cheie. Sigur, nu sunt pentru uzul publicului acele informaţii, ci pentru ca autorităţile din România să poată să vadă unde locuieşte, unde călătoreşte, care sunt sursele lui prin care se întreţine”, a adăugat Alina Gorghiu

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.