Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, zeci de percheziţii într-un dosar în care autorităţile judiciare române colaborează cu Homeland Security. Datele din anchetă arată că ”numeroase persoane” au fost duse ilegal din Mexic în Statele Unite ale Americii, pentru sume de până la 10.000 de dolari. Unii dintre imigranţii ilegali erau cercetaţi penal în România, alţii erau puşi să cerşească şi să fure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ancheta este instrumentată de DIICOT Piteşti împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi în colaborare cu Homeland Security.
 
”Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că, începând cu anul 2022, un număr de 19 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane şi favorizarea făptuitorului, grup care a acţionat în mod coordonat în vederea facilitării pătrunderii ilegale pe teritoriul SUA a numeroase persoane, unele dintre acestea încercând să evite tragerea la răspunderea penală (6 inculpaţi – pe numele cărora existau mandate internaţionale de arestare preventivă, cercetaţi într-o cauză instrumentată de către DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti) şi altele ajungând pe teritoriul SUA în vederea săvârşirii de infracţiuni. A fost solicitată extrădarea celor şase inculpaţi, aceştia fiind returnaţi în România”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de DIICOT.
 
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că, sub aparenţa călătoriilor turistice, românii erau duşi în Mexic, plecând cu avionul din ţări europene. Ajunşi în Mexic, erau trecuţi ilegal graniţa în SUA pentru sume cuprinse între 7.000 şi 10.000 de dolari.
 
Unii dintre cei care au intrat ilegal pe teritoriul SUA erau puşi să cerşească ori să fure şi trebuia să plătească săptămânal ”taxe” către gruparea de criminalitate organizată, sumele de bani astfel obţinute fiind trimise în România.
 
Prejudiciul produs prin infracţiunile săvârşite este de aproximativ 5.000.000 de dolari.
 
Miercuri, anchetatorii români au făcut 20 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Argeş şi Ilfov, în acest dosar care vizează constituirea unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului, spălare a banilor şi trafic de persoane.
 
Autorităţile române transmit, de asemenea, că cinci dintre persoanele vizate în acest dosar au fost cercetate şi condamnate de autorităţile judiciare din SUA la diferite pedepse privative de libertate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.