Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc/ Romanian Film Festival (RFF20) are loc în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie la Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe parcursul a cinci zile va fi prezentată o selecţie de lungmetraje, documentare şi scurtmetraje, programul din acest an cuprinzând zece filme remarcabile, apreciate de critici, care aduc în prim-plan cele mai recente opere cinematografice româneşti, oferind publicului o perspectivă amplă şi variată a cinematografiei contemporane din România.

La prestigiosul cinematograf Curzon din Soho vor putea fi vizionate lungmetrajele "Familiar" (2023), regia Călin Peter Netzer, "Mammalia" (2023), regia Sebastian Mihăilescu, "R.M.N." (2022) şi "4 luni, 3 săptamâni şi 2 zile", (2007), regia Cristian Mungiu, "Boss" (2022), regia Bogdan Mirică, "Spioni de ocazie" (2021), regia Oana Giurgiu, "Libertate" (2023), regia Tudor Giurgiu, şi scurtmetrajele "În numele Tatălui" (2021), regia Vladimir Dembinski, "Două vorbe, trei minciuni" (2022), regia Ioachim Stroe, şi "Între Revoluţii" (2023), regia Vlad Petri.

Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu regizorii Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Vlad Petri, Oana Bujgoi Giurgiu, Bogdan Mirică şi Sebastian Mihăilescu, dar şi cu unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, Corneliu Porumboiu, de această dată în calitate de producător. Actorul Vlad Ivanov, cunoscut deja publicului britanic, se află printre invitaţii festivalului, fiind în distribuţia peliculelor "Familiar", "Ȋn numele Tatălui" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" al lui Cristian Mungiu, laureat la Cannes. După proiecţia producţiei "Familiar", actorul va fi invitat pe scenă pentru a discuta despre cariera sa, de la rolul său pivotal în această producţie până la creaţiile sale din teatru şi film.

Cristian Mungiu va fi prezent ȋn cadrul festivalului pentru a vorbi despre cel mai recent film al său, "R.M.N.", şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Cineast de clasă mondială, Cristian Mungiu va vorbi despre viziunea sa artistică şi despre un alt proiect recent, cartea sa "Tania Ionaşcu, bunica mea. O poveste basarabeană".

Festivalul Filmului Românesc de la Londra este o iniţiativă a Profusion International în parteneriat cu Curzon Cinemas şi este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra, al Ambasadei României la Londra, Departamentului Românilor de Pretutindeni, Fundaţiei Culturale Prodan, Sir George Iacobescu CBE, al firmei de avocatură Remus Robu, al revistei Convorbiri Româneşti şi al platformei translationromanian.co.uk.

Festivalul Filmului Românesc de la Londra (RFF) a fost fondat în 2003 de Ramona Mitrică. Ȋncepând cu 2003, am fost martori la ascensiunea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Noul Val al cinematografiei româneşti“, filme care au fost prezente ȋn festival încă de la prima ediţie. Regizorii, actorii şi producătorii au declanşat o adevărată revoluţie în cinematografia românească şi au influenţat o nouă generaţie de cineaşti - atât în ţară, cât şi în afara graniţelor. La distanţă de 20 de ani, ediţia actuală a festivalului propune producţii la fel de valoroase şi apreciate de publicul cinefil şi critica de specialitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.