Cu tonul său straniu, întunecat şi provocator, regizorul Yorgos Lanthimos şi-a făcut un nume dincolo de Grecia, atrăgând nume mari de la Hollywood şi câştigând sâmbătă Leul de Aur pentru "Poor Things", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia este primul trofeu important obţinut de Yorgos Lanthimos, acest obişnuit al celor mai mari festivaluri, care a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru precedentul său film, "The Favourite", în 2019. 

În ultimii ani, el a filmat cu artişti de mare anvergură: Colin Farrell, Rachel Weisz, Nicole Kidman. Dar duo-ul său artistic cu Emma Stone, care interpretează rolul principal şi produce, de asemenea, "Poor Things", este cel care i-a adus aplauze la Veneţia.

În această poveste gotică în stil Frankenstein, Lanthimos se joacă cu codurile cinematografiei clasice, între divertisment şi un mesaj despre normele care afectează femeile. Mai presus de toate, el împinge din nou vedetele într-una dintre lumile sale ficţionale tulburătoare, uneori întunecate şi cu umor ironic, caricaturizând moravurile şi paradoxurile semenilor săi.

Stilul său excentric, cu efectele sale vizuale de mare efect, este din nou recognoscibil. Cinematografia lui Lanthimos călătoreşte de la o descriere fantastică a domniei Annei de Britania, cu curse de raţe şi degustare de ananas ("The Favourite"), la un univers SF în care burlacii sunt transformaţi în animale, în "The Lobster", primul său film în limba engleză.

Anterior, Yorgos Lanthimos, născut la Atena în mai 1973, a început să se remarce cu "The Canine" în 2009, o dramă tulburătoare şi atipică despre relaţiile de familie, prezentată la Cannes.

Acest lungmetraj, al treilea după "My best friend" şi "Kinetta" (2005), i-a adus premiul "Un certain regard" şi a fost apoi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin.  

Opera lui Lanthimos se înscrie în noua tendinţă a cinematografiei greceşti, marcată de moştenirea lui Michalis Cacoyannis, celebru pentru filmul "Zorba grecul" (1964).

Fiu al unui baschetbalist grec, de la care a moştenit statura înaltă - peste 1,90 m -, Lanthimos este discret din fire. Interviurile sale sunt rare, iar discursul său mai degrabă laconic, nuanţat de un fin simţ al umorului.

Cariera tânărului Lanthimos a început în publicitate în anii 1990. La acea vreme, el semna clipuri pentru televiziuni, coregrafi şi trupe de teatru. Apoi a contribuit la crearea ceremoniilor de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2004 de la Atena.

Deplângând dificultăţile cronice de finanţare a cinematografiei în Grecia, care s-au accentuat după criza din 2010, Yorgos Lanthimos s-a mutat la Londra în 2011, unde locuieşte de atunci împreună cu soţia sa, actriţa Ariane Labed.

Capitala britanică s-a dovedit a fi o alegere bună: filmul său "Alps" a câştigat un premiu secundar la Festivalul de Film de la Veneţia în 2011.

Trei ani mai târziu, "The Lobster", filmat în Irlanda, a primit premiul juriului la Cannes şi a fost nominalizat la Oscar pentru scenariul original, pe care l-a scris împreună cu colaboratorul său fidel Efthymis Filippou.

În acest thriller psihologic, care analizează relaţiile personale şi convenţiile sociale - subiecte dragi regizorului -, acesta se înconjoară pentru prima dată de Olivia Colman, nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă în "The Favourite".

Regizorul în vârstă de 40 de ani a mai fost premiat la Cannes pentru scenariul său pentru "Mise à mort du cerf sacré", în 2017, un film inspirat de o tragedie antică, care îmbină o atmosferă înfiorătoare cu absurdul şi cruzimea.

Admiratorii lui Lanthimos îi laudă talentul de a scruta patologiile puterii, creând un microcosmos, atât obscur cât şi provocator. Dar el a atras şi critici care uneori îi descriu filmările ca fiind "pretenţioase".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.