Votul pentru determinarea listelor scurte pentru nouă categorii ale premiilor Oscar - „cel mai bun film într-o limbă străină”, „cel mai bun scurtmetraj de animaţie”, „cel mai bun documentar”, „cel mai bun scurtmetraj documentar”, „cel mai bun scurtmetraj live-action”, „cel mai bun machiaj/ coafură”, „cele mai bune efecte vizuale”, „cea mai bună coloană sonoră originală” şi „cel mai bun cântec original” - s-a încheiat marţi seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În premieră, listele pentru aceste categorii vor fi anunţate în aceeaşi zi, pe 17 decembrie.

În cazul lungmetrajului documentar, regulile Academiei Americane de Film au fost schimbate. Până anul acesta, un film era eligibil la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar” dacă rulase, în perioada de eligibilitate, şapte zile în regiunea Los Angeles şi alte şapte în New York.

Pentru acest sezon, Academia a introdus două variante, mai puţin costisitoare: filmul respectiv trebuie să fi câştigat un premiu la un festival inclus în lista evenimentelor agreate de AMPAS, indiferent dacă a fost distribuit în cinematografe, sau să fi fost înscris la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” ca propunere oficială a unei ţări.

Un număr de 166 de lungmetraje documentare au fost eligibile pentru lista scurtă de 15.

Douăzeci şi patru dintre ele, 14%, au câştigat un loc în acea listă după ce au fost recompensate cu diverse premii. Între ele, „Licu, o poveste românească”, de Ana Dumitrescu, distins cu marele premiu la Dok Leipzig 2017.

Nouă titluri, peste 5%, s-au calificat pentru că au fost propuse oficial pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”. Este vorba despre producţii din Elveţia, Austria, Cambodgia, Ecuador, Letonia, Lituania, Noua Zeelandă, Palestina şi Panama.

România a propus pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.