Joan Baez, Bette Midler, Justin Timberlake, Alanis Morissette, Slash, Mia Farrow, Jennifer Hudson, Russell Crowe, dar şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau se numără printre celebrităţile din lumea întreagă care şi-au exprimat regretul pe reţelele de socializare după decesul cântăreţului şi compozitorului Leonard Cohen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebrul compozitor, interpret şi poet canadian Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Decesul lui a fost confirmat joi. Fanii artistului - actori, muzicieni şi alţi artişti inspiraţi de creaţiile sale - au deplâns dispariţia legendarului cantautor prin intermediul unor mesaje emoţionante publicate pe reţelele de socializare.

”Binecuvântat fie Leonard Cohen. L-am cunoscut în 1961 în holul central al hotelului Chelsea, celebru în anii 1960 pentru atmosfera sa perimată şi plină de poezie. Era un compozitor talentat, misterios, întunecat şi sumbru. Cineva vomita în cabina telefonic. Eu eram o începătoare în toate aceste lucruri”, a scris Joan Baez pe pagina ei de Facebook.

”De-a lungul deceniilor, începând din Village (cartier newyorkez, n.r.) şi până pe scenă, continuând cu retragerea la o mănăstire, inclusiv retragerea în sine, ne-a oferit o parte mare din înţelepciunea şi frumuseţea lui, prin intermediul unor poezii şi cântece magnifice. Aleluia!”, a continuat celebra cântăreaţă americană de muzică folk. 

Actriţa şi cântăreaţa Bette Midler a publicat la rândul ei un mesaj pe Twitter: ”Leonard Cohen a murit. O altă voce magică a tăcut”.

”Odihneşte-te în pace, Leonard Cohen. Îţi mulţumesc pentru devotamentul tău faţă de muzică, pentru faptul că ai scris unul dintre cântecele mele preferate - «Hallelujah»””, a scris pe Twitter cântăreaţa Jennifer Hudson.

Cântăreţul american Justin Timberlake a publicat pe aceeaşi platformă de microblogging următorul mesaj: ”Odihneşte-te în pace, Leonard Cohen. Un spirit şi un suflet dincolo de orice comparaţie”.

Numele cântăreţului, urmat de un emoticon care reprezintă un chip înlăcrimat, reprezintă mesajul prin care cântăreaţa Alanis Morissette şi-a exprimat regretul faţă de decesul lui Leonard Cohen.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a publicat la rândul lui un mesaj emoţionant: ”Muzica niciunui alt artist nu a sunat şi nu a fost simţită ca aceea a lui Leonard Cohen. Opera lui a rezonat cu mai multe generaţii. Canada şi lumea întreagă îi va simţi lipsa”. 

Actorul australian Russell Crowe a publicat şi el un mesaj pe Twitter: ”Dragă Leonard Cohen, îţi mulţumesc pentru nopţile liniştite, pentru reflecţii, pentru introspecţii, pentru zâmbete subţiri şi pentru adevăr. Ai fost un munte al cântecului”.

Slash, chitaristul trupei Guns N' Roses, a publicat un mesaj concis pe Instagram: ”Odihneşte-te în pace, Leonard Cohen”.

Sean Ono Lennon, fiul lui John Lennon şi al lui Yoko Ono, a folosit aceeaşi reţea de socializare pentru a publica următorul mesaj: ”Odihneşte-te în pace, Leonard Cohen. 2016 a devenit oficial unul dintre cei mai trişti ani”.

”Un strălucit artist canadian a murit astăzi. Odihneşte-te în pace, Leonard Cohen. «Hallelujah»”, a scris pe Twitter actorul Kiefer Sutherland.

Cântăreaţa britanică Lily Allen a publicat şi ea un mesaj pe Twitter: ”Ca şi cum această săptămână nu putea să devină mai rea de atât: Îţi mulţumesc Leonard Cohen pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut. Odihneşte-te în pace”.

Actriţa americană Mia Farrow a preferat să publice pe Instagram un citat din Leonard Cohen: ”Totul are în sine o crăpătură. În acest fel poate să intre lumina”.

”Am resimţit acut disparţia multor legende, dar niciodată nu am văzut ca acum atât de multe citate din operele lor. Leonard Cohen”, a scris actorul Rob Lowe.

Compozitorul şi interpretul canadian Leonard Cohen a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani, potrivit unui anunţ publicat pe pagina oficială de Facebook a artistului.

Cântăreţul, textierul şi poetul Leonard Cohen a dezvăluit într-un interviu recent faptul că, deşi se simte pregătit în faţa morţii, se teme că va muri înainte de a termina de compus muzica pentru toate textele sale. Artistul canadian, în vârstă de 82 de ani, a declarat pentru publicaţia The New Yorker că se simte ”pregătit” să moară, deşi se află în plină campanie de promovare a următorului album al său, ”You Want it Darker”.

”You Want It Darker”, al 14-lea album de studio al cântăreţului Leonard Cohen, a fost lansat pe 21 octombrie.

Vorbind despre colecţia sa de cântece nefinalizate, celebrul cântăreţ a spus: ”Nu cred că voi putea să termin toate aceste cântece. Poate că da, cine ştie? Poate voi avea parte de un nou impuls, însă nu pot să ştiu cu siguranţă acest lucru. Însă nu îndrăznesc să mă ataşez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac acest lucru”.

”Mai am ceva treabă de făcut. Să pun lucrurile în ordine. Sunt pregătit să mor. Sper că moartea nu va fi prea inconfortabilă. Totul s-a cam terminat pentru mine”, a adăugat artistul.

Apoi, la scurt timp după aceea, artistul canadian a precizat la o sesiune de audiţii a noului său album, ”You Want It Darker”, că afirmaţia a fost ”exagerată” şi a spus că are de gând să trăiască veşnic.

”Am spus recent să sunt gata să mor şi cred că am exagerat. Am fost mereu adeptul dramatizării. Am de gând să trăiesc veşnic”, a spus artistul canadian, care a adăugat că plănuieşte să lanseze cel puţin încă două albume până va muri. ”Sper că voi putea face asta din nou”, a precizat legat de întâlnirea cu fanii la Consulatul canadian din Los Angeles. ”Am de gând să mai stau prin preajmă până la 120 de ani”, a mai afirmat el.

Compozitorul a ţinut să lămurească faptul că acea afirmaţie a fost mai degrabă una filosofică şi nu un raport de sănătate.

În vara acestui an, Leonard Cohen i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu câteva zile înainte ca aceasta să înceteze din viaţă, pe 29 iulie, în Norvegia, la vârsta de 81 de ani. Artistul i-a amintit că o iubeşte şi i-a spus că o va urma ”foarte curând”.

Scrisoarea a fost dezvăluită de un prieten vechi al Mariannei Ihlen, pentru CBC Radio.

Marianne Ihlen, căreia Leonard Cohen i-a dedicat piese precum ”So Long, Marianne” şi ”Bord on a Wire”, l-a întâlnit pe artist pe insula grecească Hydra, în anii 1960, când cei doi au devenit iubiţi. ”So Long, Marianne”, a apărut pe albumul din anul 1967 al muzicianului, ”Songs Of Leonard Cohen”.

Leonard Norman Cohen, născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, este cântăreţ, poet şi romancier. Primul său volum de poezii a apărut la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963.

Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspiră s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti.

În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său ”Old Ideas”.

Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au fost generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

Artistul canadian a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.