Producătoarea Ada Solomon, a cărei activitate este legată de filme precum "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2013, "Aferim!", de Radu Jude care a fost premiat pentru regie cu Ursul de Argint la Berlin în 2015, şi de filmul lui Maren Ade, "Toni Erdmann", nominalizat la Oscar, a anunţat noi proiecte ale cineaştilor Radu Jude şi Ivana Mladenovic, al cărei film de debut "Soldaţii. Poveste din Ferentari" a avut premiera la Toronto, în 2017, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Uppercase Print", filmul lui Radu Jude, este o adaptare a unei piese de Gianina Cărbunariu care îmbină două planuri narative. Unul este povestea adevărată a lui Mugur Călinescu, un adolescent român care a scris mesaje sub formă de graffiti împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu şi care ulterior a fost reţinut, interogat, şi care, în cele din urmă a murit din cauza relelor tratamente la care a fost supus de către Poliţia secretă. Cealaltă poveste foloseşte imagini de arhivă din televiziunea publică pentru a prezenta viaţa de zi cu zi din România anilor 1980. 

Solomon mai spune că filmul va celebra "eroii necunoscuţi ai epocii comuniste", folosind o metodă cinematografică pentru a dezvălui mecanismele brutale ale represiunii prin juxtapunerea "secret versus public, personal versus colectiv, eroism la scară mică versus subjugare generală". 

Ea adaugă: "Odată cu marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului, cred că este momentul să aducem un omagiu eroilor timpului şi o ocazie perfectă de a prezenta în mod cinematografic comorile din arhiva Televiziunii române publice". 

Filmul este o producţie microFILM în co-producţie cu Televiziunea Română şi HiFilm, în colaborare cu nomada.solo, şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Scenariul este scris de Cărbunariu şi Jude, cu Marius Panduru director de imagine. Din distribuţie fac parte Bogdan Zamfir, Şerban Lazarovici, Şerban Pavlu şi Ioana Iacob.

"Ivana the Terrible" este continuarea apreciatului film "Soldaţii" al Ivanei Mladenovic. Este bazat pe o poveste adevărată a crizei care a avut loc în vara anului 2017 în viaţa regizoarei de origine sârbă care trăieşte în România. Filmul a început ca un proiect independent în care protagoniştii originali, inclusiv prietenii şi familia regizoarei, au fost invitaţi să retrăiască evenimentele din acea vară ca personaje de ficţiune în faţa camerei. Ei au repetat mai multe luni, jucând propriile roluri, astfel încât un proces creativ, care a început aproape ca o formă de terapie, a devenit film. 

"Ivana Mladenovic este una dintre cele mai interesante voci ale noului val al cinematografiei româneşti, background-ul ei din ambele culturi fiind doar unul dintre punctele ei forte", a afirmat Solomon. "În acelaşi timp, acest film foarte personal arată imposibilitatea de a alege între cele două sau de a-ţi găsi echilibrul potrivit. Este un film despre dor şi despre iluminare şi întuneric, despre furtuni". 

Filmul este co-produs de microFILM a lui Solomon şi Dunav’84 din Serbia, în asociere cu nomada.solo şi Mai Mult Verde, cu sprijinul CNC, Televiziunea Română, Hollywood Multiplex şi United Romanian Breweries. 

Este co-scris de Mladenovic şi Adrian Schiop, iar din distribuţie fac parte: Ivana Mladenovic, Gorana Mladenovic, Miodrag Mladenovic, Luka Gramic, Kosta Mladenovic, Zivka Sorejevic, Andrei Dinescu şi Anca Pop. Carmen Tofeni este director de imagine. 

Ambele filme se află în post-producţie, şi ar putea fi lansate la începutul anului 2020. Ada Solomon se află în negocieri pentru drepturile de vânzare pentru fiecare film. 

Numele Adei Solomon este legat şi de "Fools" al regizorului polonez Tomasz Wasilewski, câştigător al Ursului de Argint la Berlin cu "United States of Love". "Fools" este produs în principal de Ewa Puszczynska, care a lucrat la filmul lui Pawel Pawlikowski "Ida", premiat cu Oscar, şi la "Cold War", nominalizat la acelaşi premiu anul acesta. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.