Universal Pictures s-a clasat pe primul loc în topul studiourilor cu cele mai mari încasări la box-office în 2023, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portofoliul companiei - o gamă de 24 de filme care a inclus "The Super Mario Bros. Movie", "Oppenheimer" şi "M3GAN" - a adunat 4,907 miliarde de dolari în vânzări de bilete la nivel mondial. Victoria Universal este notabilă deoarece este prima dată din 2015 încoace când Disney nu este liderul box office-ului mondial.

Disney a coborât pe locul al doilea în ceea ce priveşte cota de piaţă, în condiţiile în care cele 17 filme noi ale sale, printre care "Guardians of the Galaxy Vol. 3", "Indiana Jones and the Dial of Destiny" şi "The Little Mermaid", au adunat 4,827 miliarde de dolari la nivel global. Într-o notă adresată presei, studioul a atribuit parţial diferenţa de 80 de milioane de dolari faptului că Disney a lansat cu şapte filme mai puţin decât Universal în 2023. De asemenea, a continuat să sublinieze că Disney a avut cele mai multe titluri dintre toate studiourile din top 10 în acest an, cu patru dintre cele mai mari încasări la nivel global şi trei dintre cele mai mari lansări interne.

Dar, pentru prima dată după mult timp, Disney nu a revendicat unul dintre primele trei filme - aceste locuri aparţin filmelor "Barbie" al Warner Bros. (1,4 miliarde de dolari) şi "The Super Mario Bros. Movie" (1,3 miliarde de dolari) şi "Oppenheimer" (950 de milioane de dolari) ale Universal. De asemenea, este pentru prima dată din 2014 (cu excepţia anilor 2020 şi 2021, afectaţi de pandemie) când niciunul dintre filmele Disney nu a depăşit pragul de 1 miliard de dolari.

Disney rămâne într-adevăr o putere de box office, dar realitatea este că majoritatea producţiilor mari ale studioului din 2023 nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. "Guardians of the Galaxy Vol. 3" (845 de milioane de dolari) a fost singurul triumf clar. În rest, un şir de continuări şi remake-uri neperformante ("Ant-Man and the Wasp: Quantumania", "The Marvels" şi "Haunted Mansion", pentru a numi doar câteva) au dus la pierderea poziţiei de lider de către studioul Universal.

Trebuie remarcat faptul că multe dintre victoriile modeste sau chiar eşecurile categorice ale Disney ar fi fost considerate drept succese de răsunet pentru rivalii săi. Problema este că filmele Disney sunt extrem de costisitoare, având de obicei bugete de producţie cuprinse între 200 şi 250 de milioane de dolari, aşa că trebuie să treacă de standarde înalte în ceea ce priveşte profitabilitatea. Aşadar, în timp ce "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" s-a clasat pe locul 10 în topul celor mai mari încasări ale anului, cu 476 de milioane de dolari, tot a ajuns să piardă bani pentru studio în perioada în care a rulat în cinematografe.

Universal a îndurat şi câteva eşecuri, dar niciunul nu a fost la fel de dureros. Comedia cu vampiri "Renfield" a adunat până la 26 de milioane de dolari la nivel global, "Book Club: The Next Chapter" nu a reuşit să ajungă la 30 de milioane de dolari la nivel mondial (primul film a atins 100 de milioane de dolari în 2018), iar animaţia "Ruby Gillman, Teenage Kraken" abia a atins 45 de milioane de dolari. Deşi "Fast X" a costat 340 de milioane de dolari şi abia a intrat în profit, filmul a avut încasări de 704 milioane de dolari, suficient pentru a se situa pe locul cinci în topul celor mai profitabile filme ale anului.

În timp ce Universal şi Disney se luptau îndeaproape pentru locul 1, acestea au fost mult peste restul. Warner Bros. a ajuns pe locul trei, cu 3,84 miliarde de dolari la nivel global - condus de "Barbie", "The Nun II" şi "Wonka".

Sony şi Paramount nu au raportat încasările finale pentru 2023, dar se pare că fiecare studio a adus 2 miliarde de dolari la nivel global pentru a completa top cinci.

Cu "Spider-Man: Across the Spider-Verse", "Equalizer 3" al lui Denzel Washington şi "Napoleon" al lui Ridley Scott printre filmele din 2023, Sony are un uşor avantaj, cu o sumă estimată la 2,09 miliarde de dolari la nivel mondial.

Paramount, ale cărei lansări majore au fost "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One", "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" şi "PAW Patrol: The Mighty Movie", a încheiat anul cu o sumă estimată la 2,03 miliarde de dolari la nivel global.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.