Un cineast israelian care a câştigat unul dintre cele mai importante premii la Festivalul de Film de la Berlin a declarat că descrierea oficialilor germani a ceremoniei de premiere ca fiind "antisemită" a dus la ameninţări cu moartea şi la intimidarea fizică a membrilor familiei, ceea ce l-a determinat să îşi amâne planurile de a se întoarce în Israel, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yuval Abraham, în vârstă de 29 de ani, a primit sâmbătă premiul pentru "cel mai bun documentar" al Berlinalei pentru filmul "No Other Land", care prezintă eradicarea satelor palestiniene din Masafer Yatta, în Cisiordania.

Discursul de acceptare al lui Abraham, în care a denunţat o "situaţie de apartheid" şi a cerut încetarea focului în Gaza, a fost unul dintre multele momente din cadrul ceremoniei de închidere în care realizatorii de film şi-au exprimat solidaritatea cu Palestina. A doua zi, a stârnit un val de proteste în presa germană, mai mulţi politicieni afirmând că discursurile au fost "antisemite".

"Să stau pe pământ german ca fiu al unor supravieţuitori ai Holocaustului şi să fac apel la încetarea focului - şi apoi să fii etichetat ca fiind antisemit nu este doar scandalos, ci şi pune literalmente în pericol vieţile evreilor", a declarat Abraham pentru The Guardian.

"Nu ştiu ce încearcă Germania să facă cu noi", a adăugat el. "Dacă aceasta este modalitatea Germaniei de a face faţă vinovăţiei sale în legătură cu Holocaustul, ei îl golesc de orice semnificaţie".

Abraham a declarat că plănuia să se întoarcă în Israel a doua zi după ceremonia de închidere, dar că şi-a schimbat planurile în timpul unei escale în Grecia, când a aflat că mass-media israeliene descriau discursul său ca fiind antisemit, unele citând oficiali germani.

Pe lângă faptul că a primit ameninţări cu moartea pe reţelele de socializare, Abraham a declarat că mai multe persoane au apărut la locuinţa membrilor familiei sale din Israel, determinându-i pe aceştia să părăsească locuinţa de teamă pentru siguranţa lor.

Abraham, a cărui bunică s-a născut într-un lagăr de concentrare şi a cărui familie paternă a fost ucisă în Holocaust, a declarat: "Puteţi critica discursul nostru de acceptare, puteţi spune că ar fi trebuit să menţionăm evenimentele din 7 octombrie - toate acestea sunt legitime. Dar Germania foloseşte ca armă un termen care a fost conceput pentru a-i proteja pe evrei, nu doar pentru a-i reduce la tăcere pe palestinieni, ci şi pe evreii şi israelienii care critică ocupaţia şi folosesc cuvântul apartheid. Acest lucru este, de asemenea, periculos, deoarece devalorizează termenul antisemitism". 

Colegul său palestinian, Basel Adra, a declarat în timpul ceremoniei de sâmbătă că a avut dificultăţi în a se bucura de succesul filmului său în timp ce oamenii din Gaza erau "măcelăriţi şi masacraţi" şi a îndemnat Germania să înceteze exporturile de arme către Israel. Abraham a declarat că este îngrijorat pentru siguranţa lui Adra, care s-a întors între timp în satul său din Cisiordania, care este înconjurat de colonii israeliene.

"Basel trăieşte sub ocupaţie şi armata sau coloniştii se pot răzbuna pe el în orice moment", a spus Abraham. "El se află într-un pericol mult mai mare decât mine".

Reacţia împotriva ceremoniei Berlinalei din Germania a implicat, de asemenea, apeluri la demisia ministrului de stat pentru Cultură, politiciana Claudia Roth, membră a Partidului Verzilor, care a fost văzută aplaudând discursul lui Abraham şi al lui Adra în imaginile de la eveniment.

Biroul lui Roth a încercat să clarifice faptul că ea a aplaudat jumătatea israeliană, dar nu şi pe cea palestiniană a duo-ului, într-o declaraţie pe X luni. Aplauzele ei "au fost îndreptate către jurnalistul şi regizorul israelian Yuval Abraham, care s-a pronunţat în favoarea unei soluţii politice şi a unei coexistenţe paşnice în regiune". De asemenea, biroul lui Roth a declarat că rapoartele privind ameninţările cu moartea la adresa lui Abraham sunt "alarmante".

Abraham a declarat: "Această tactică de divizare şi cucerire pare mai familiară din timpul ocupaţiilor militare. Vom rămâne uniţi, pentru că filmul nostru este despre imaginarea unui viitor în care putem trăi împreună cu drepturi egale".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.