Whanganui, un râu din Noua Zeelandă, considerat sacru de populaţia maori, a primit miercuri din partea Parlamentului acestei ţări statutul oficial de ”entitate vie”, informează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie ar putea reprezenta o premieră mondială. Râul Whanganui, care ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai lungi cursuri de apă din Noua Zeelandă, a primit, miercuri, ”o personalitate juridică, cu toate drepturile şi obligaţiile aferente”, a precizat Chris Finlayson, ministrul Justiţiei din această ţară.

Numele maori al râului este Te Awa Tupua. Triburile locale luptă pentru recunoaşterea drepturilor sale asupra acestui curs de apă încă din anul 1870, a spus Chris Finlayson. 

”Noua lege reprezintă o recunoaştere a conexiunii profund spirituale între tribul Iwi şi râul său ancestral”, a adăugat ministrul neozeelandez.

Noul statut oficial va avea o serie de implicaţii concrete. Astfel, interesele râului Whanganui vor fi apărate în cadrul unor proceduri judiciare de un avocat care reprezintă tribul Iwi şi de un avocat care reprezintă guvernul neozeelandez. 

Tribul menţionat a primit prin aceeaşi decizie a Parlamentului suma de 80 de milioane de dolari neozeelandezi (52 milioane de euro), reprezentând cheltuieli de judecată, şi suma de 30 de milioane de dolari neozeelandezi (19,6 milioane de euro), pentru ameliorarea condiţiilor de mediu asociate acestui curs de apă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.