Un gălăţean de 75 de ani, pasionat de desen şi sculptură, a realizat, în zăpada îngheţată dintre blocuri, un bust al poetului Mihai Eminescu şi o replică a statuii "Cuminţenia Pământului”. El spune că, după ce a terminat-o pe aceasta din urmă, un vecin i-a spus să scrie dedesubt ce operă este, însă el a pus un mare semn de întrebare, "pentru ca cei care nu o cunosc să-şi pună întrebări şi să caute, să afle cine este".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petru Darie are 75 de ani şi până să iasă la pensie a lucrat ca tehnician la o fabrică de mobilă, el fiind pasionat de desen şi sculptură. Bărbatul spune că şi în acest an a vrut să profite de zăpadă pentru a realiza bustul poetului Mihai Eminescu şi, în premieră, o replică a statuii "Cuminţenia Pământului”.

Astfel, el a reuşit în doar câteva zile să realizeze cele două creaţii din zăpada îngheţată dintre blocuri, în cartierul Micro 21, fiind ajutat şi de câţiva vecini.

"Ideea a plecat mai demult, în urmă cu 35 de ani, când fata mea era la grădiniţă. Eu sunt pasionat de desen şi sculptură, am lucrat mulţi ani ca tehnician la o fabrică de mobilă. Poetul Mihai Eminescu este o mare valoare a noastră, a românilor, însă eu mă pricep mai puţin la vorbe. După cum vedeţi, sunt mai priceput să lucrez cu mâinile. Am fost inspirat şi de poezia Luceafărul. Vecinii m-au ajutat şi ei; unii cu sfaturi şi unii la căratul zăpezii”, a spus Petru Darie.

El a mai afirmat că a decis să realizeze şi replica statuii "Cuminţenia Pământului”, după ce a văzut că opera originală a lui Brâncuşi a fost popularizată foarte mult în ultimă perioadă. 

"Am văzut că opera lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, a fost foarte popularizată, au fost multe dispute, şi m-am decis să încerc să o sculptez şi eu din zăpadă. După ce am terminat, un vecin mi-a spus să scriu dedesubt ce operă este, însă eu am pus un mare semn de întrebare. Pentru cei care nu o cunosc să-şi pună întrebări şi să caute, să afle cine este. Nu am făcut ca s-o donez, dar aşa, ca umor, ca un fel de critică pentru guvernanţi că nu au reuşit să o aducă în ţară, eu le-o ofer gratuit”, a mai afirmat Petru Darie. 

Vecinii bărbatului şi trecătorii spun că apreciază cele două creaţii.

"Este un romantic cred. An de an îl sculptează în primul rând pe Eminescu, apoi îşi mai face o temă secundară. Anul acesta văd că s-a gândit la Cuminţenia Pământului”, a spus o femeie. 

"Ne place, adică noi încă mai trăim acele copilării pe care copiii din ziua astăzi nu prea le au. Am ajutat şi eu vreo trei zile; înainte am făcut zăpada că era prea pufoasă şi nu se putea lucra”, a spus unul dintre vecinii bărbatului, Nicolae Avram.

Pe viitor, Petru Darie se gândeşte să realizeze în zăpadă şi un bust al scriitorului Ion Creangă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.