Trupa "Zdob şi Zdub" lansează un nou videoclip, creat cu ajutorul inteligenţei artificiale, pentru piesa „Muma Pădurii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa face parte din albumul „Bestiarium", material apărut în toamna anului 2019. Videoclipul experimental a fost filmat şi editat de producătorul de clipuri Igor Levinski, care colaborează cu Zdubii deja de 20 de ani. Acest clip este o creaţie unică, datorită faptului că a fost dezvoltat cu ajutorul tehnologiei avansate a inteligenţei artificiale. Fiind antrenată pe baza diferitelor stiluri vizuale, AI a creat o lume ilustrativă uimitoare care îmbină elemente de suprarealism, fantezie şi artă experimentală. Acesta este primul astfel de proiect din Moldova, care va atrage atenţia iubitorilor de muzică şi cunoscătorilor de artă contemporană.

Din punct de vedere muzical, compoziţia este un amestec de punk rock şi muzică etnică colorată. Autorul melodiei, co-fondatorul şi chitaristul bas al trupei Mihai Gîncu adaugă cu pricepere acordeonul melodic la compoziţiile chitării lui Sveatoslav Staruş, această parte fiind interpretată de talentatul multi-instrumentist Victor Dandeş-Bîtca, care este şi trombonistul trupei din anul 2002.

"Cu clipul „Muma Pădurii" încheiem seria de clipuri de poveste din albumul nostru „Bestiarium", care a fost lansat în noiembrie 2019: Lupul Solitar, Omul Liliac, Сolinda Leului, Ursul, Sânziene, Mioriţa (VRAJA remix). Printre turnee, producătorul nostru de clipuri Igor „Egor" Levinski ne-a sunat şi ne-a propus să încercăm să filmăm un videoclip folosind noile tehnologii ale inteligenţei artificiale. Eram pe cale să organizăm o nouă şedinţă foto cu Katea Liberkat şi am decis să combinăm aceste două procese creative! Gândindu-ne la melodia potrivită pentru această idee, ne-am oprit alegerea la piesa care este interpretată la concertele noastre - fabuloasa „Muma Pădurii".Luând cu noi o mască, nişte piei, o tamburină şi toiagul unui cioban grec, am improvizat în timpul şedinţei foto. A doua parte a clipului a fost filmată în pădure, iar fotografei Katea i s-a propus să joace rolul zânei pădurii", a declarat Roman Iagupov, solistul trupei:

"În ultimele două luni, m-am aprofundat în studierea capacităţilor AI şi am descoperit mai multe instrumente disponibile pentru crearea imaginilor video. Aşa a apărut ideea de a realiza primul clip experimental, bazat pe aceste tehnologii, pentru vechii mei prieteni muzicieni. În timp ce această tendinţă capătă popularitate în lume cu paşi rapizi, noi am câştigat deja o experienţă bună pentru dezvoltarea ulterioară, dacă lumea nu se va sătura de acest tip de artă în timpul apropiat", a spus Igor Levinski, producător de clipuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.