"Totem", cel de-al doilea lungmetraj al Lilei Avilés, propunerea Mexicului pentru premiile Oscar, va intra de vineri în cinematografele din ţară distribuit de August Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descris de Lila  Avilés ca „o odă adusă vieţii şi un omagiu adus familiei, prietenilor şi iubirii”, filmul urmăreşte felul divers şi complex, în aparenta sa simplitudine, prin care o familie face faţă pierderii iminente a unuia dintre ei.

„Un microcosmos luminos, care-ţi hrăneşte sufletul, construit pe iubire profundă în faţa durerii iminente, filmul se dezvăluie spectatorului prin interacţiunile pline de încărcătură dintre personajele sale.” (The Playlist), „Tótem construieşte o casă a vieţii, un traseu de la geneză la un sfârşit tangibil. Subliniază ideea de prezenţă simţită peste tot, chiar şi atunci când camerele rămân goale.” (Liternet) şi „Un film de o neaşteptată frumuseţe, care foloseşte personajul principal ca un canal de explorare a unei familii care navighează printr-un ocean de iubire, durere, inocenţă şi mortalitate”. (Slant Magazine) sunt o parte din cuvintele cu care criticii descriu "Totem". 

Întrebarea cea mai dificilă pe care "Totem" o ridică la fileu spectatorilor este „cum discuţi cu un copil despre moarte, mai ales atunci când ea urmează să-i jertfească una din cele mai importante persoane din viaţă?”. Răspunsul este unul complex, dificil şi frecvent evitat, precum majoritatea provocărilor care scot din zona de confort. Cu toate acestea, e un dialog necesar, aşadar August Film propune în zilele următoare o serie de şase proiecţii speciale, în şase oraşe diferite din ţară, urmate la final de un dialog constructiv, alături de un psihoterapeut.

Proiecţiile speciale au loc miercuri, în Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, de la ora 19.00, invitat special: Ion Bucur) şi Cluj (Cinema Victoria, la ora 20.00, invitat special: Robertina Ciobanu), joi, în Timişoara (Cinema Victoria, ora 20:30, invitat special: Ioana Chirilov), sâmbătă, în Braşov (Cinema City AFI Braşov, ora 19:00, invitat special Ana-Maria Fekete), duminică 15, în Iaşi (Cinema Ateneu, ora 15:00, invitat special: Andreea Feraru) şi joi, 19 octombrie, în Constanţa (Cinema Jean Constantin, ora 19:00, invitat special: Alina Telea).

„Recunosc că m-am bucurat de succesul internaţional al filmului şi de perspectiva Oscarului pentru Cel mai bun film Străin la orizont. Pentru mine, însă, Totem rămâne un subiect cât se poate de personal, un film asumat care a avut curajul de a vorbi despre revelaţia inocenţei în ceea ce priveşte moartea. Ori această alăturare, deşi poate părea crudă, cred că necesită curaj şi sper că va conduce către şi mai multă apreciere pentru viaţă. Înţelegerea şi acceptarea faptului că moartea face parte din viaţă, a faptului că toate au un început şi un sfârşit, cred că ne face liberi să ne bucurăm de timpul pe care îl avem”, a declarat Matei Truţa, co-fondator şi managing partner August Film.

"Totem" este o coproducţie Mexic, Danemarca, Franţa la care au luat parte companiile de producţie Limerencia Films, Laterna, Paloma Productions şi Alpha Violet Production.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.