Cinefilii au avut parte de momente amuzante, stânjenitoare sau neplăcute de-a lungul celor 68 de ediţii ale Festivalului de Film de la Cannes, protagoniştii acestora fiind actori, regizori, scenarişti şi chiar spectatori. Publicaţia franceză Le Point a alcătuit un top 10 al unora dintre cele mai insolite momente petrecute pe Croazetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 18 mai 1968, din solidaritate cu evenimentele din mai 1968, regizorii François Truffaut, Claude Berri şi Jean-Luc Godard s-au agăţat de o perdea din sala principală a Palais des Festivals din Cannes pentru a împiedica proiecţia unui film. A doua zi, festivalul s-a închis, cu cinci zile mai devreme decât era programt. 

În mai 1973, filmul ”Marea crăpelniţă/ La Grande Bouffe”, regizat de Marco Ferreri, a generat un scandal uriaş. Filmul, îndelung huiduit de spectatori la finalul proiecţiei, a primit premiul Criticii internaţionale. 

Pe 20 mai 1987, trofeul Palme d'Or a fost câştigat de Maurice Pialat, pentru filmul său ”Sub soarele lui Satan/ Sous le soleil de Satan”. Printre aplauze, multe fluierături s-au făcut auzite. Pialat a ridicat pumnul înainte de a striga: ”Dacă nu mă iubiţi, vă pot spune că nici eu nu vă iubesc”. 

Pe 23 mai 1994, Quentin Tarantino a primit Palmierul de Aur/ Palme D'Or pentru ”Pulp Fiction”. O voce feminină s-a făcut auzită din sală: ”Ce tocană! Dar ce mai tocană!” Răspunsul lui Tarantino nu a întârziat - un rânjet larg şi ”un deget” de onoare. 



Pe 17 mai 1995, Vanessa Paradis, vizibil emoţionată, a interpretat cântecul ”Le tourbillon de la vie” în faţa actriţei Jeanne Moreau, preşedinta juriului şi prima interpretă a acestui cântec, inclus pe coloana sonoră a filmului ”Jules şi Jim”. 

Pe 24 mai 1998, filmul ”Viaţa e frumoasă/ La vita e bella” a câştigat Marele Premiu al Juriului. Protagonistul şi regizorul filmului, italianul Roberto Benigni, surprins, a făcut un salt şi a urcat pe scenă, sfârşind prin a îmbrăţişa picioarele preşedintelui juriului, Martin Scorsese. 

Pe 14 mai 2005, Sophie Marceau nu se aştepta să facă senzaţie pe covorul roşu de la Cannes: în timpul apariţiei sale în faţa fotografilor, unul dintre sâni s-a dezvelit. A fost un mic scandal care a făcut turul internetului. 

Pe 18 mai 2011, danezul Lars von Trier, un obişnuit al Croazetei a explicat în conferinţa de presă că ”înţelege omul” Hitler şi, conştient că a făcut o gafă, concluzionează: ”Ok, sunt un nazist”. În ciuda scuzelor sale ulterioare, Lars von Trier a fost declarat persona non grata şi a fost somat să părăsească festivalul. 

Pe 26 mai 2013, Asia Argento a şocat cu un gest mai degrabă deplasat pe covorul roşu din faţa Palais des Festivals din Cannes: actriţa a salutat fotografii cu un ”deget de onoare”.

Pe 14 mai 2015, Charlize Theron şi Sean Penn, îndrăgostiţi ca niciodată, au sosit împreună pe covorul roşu de la Cannes. După câteva minute petrecute în faţa fotografilor, Charlize a crezut că l-a ”pierdut” pe Sean, care se îndepărtase de ea şi se pregătea să urce singur treptele din faţa Palais de Festivals. Actriţa americană, care purta o rochie spectaculoasă, cu trenă, şi pantofi cu tocuri foarte înalte, a început să fugă pe covorul roşu şi a urcat în cele din urmă acele trepte alături de iubitul ei.

România participă anul acesta în festival cu cinci producţii cinematografice. 

Astfel, Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller. Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat miercuri, în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.