Filmul ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, va rula în prezenţa regizoarei germane, în deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 14 - 23 octombrie. Un număr record de peste 1000 de bilete s-au vândut într-o singură zi, pe 30 septembrie, la punerea lor în vânzare pe Eventbook.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de Maren Ade, la eveniment vor lua parte producătorul german Jonas Dornbach şi co-producătoarea Ada Solomon. Favorit categoric al presei şi al publicului la Cannes, filmul a câştigat premiul FIPRESCI. Aceeaşi Federaţie Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a desemnat ulterior, fără echivoc, cel mai bun film al anului la Festivalul de la San Sebastian.

”Toni Erdmann”, filmată aproape integral în România, este singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 realizat de BBC Culture şi este propunerea Germaniei pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Filmul spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti. Maren Ade, regizoare, scenaristă şi producătoare, a devenit cunoscută cu primele sale două lungmetraje, ambele multi-premiate: debutul ”The Forest for the Trees” (2003) a câştigat Premiul Juriului la Sundance, iar ”Everyone Else” (2009), care va fi proiectat şi la Bucureşti, a obţinut Marele Premiu al Juriului şi Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special al festivalului este marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, finlandezul Juho Kuosmanen, care-şi va prezenta ”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, propunerea Finlandei pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, de Juho Kuosmanen
”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, de Juho Kuosmanen

Filmul alb-negru este inspirat din povestea adevărată a unui boxer care, în 1962, concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme şi să se concentreze. Există însă o problemă: s-a îndrăgostit. Premiat anterior pentru scurtmetrajele sale la Cinéfondation (Cannes) şi la Locarno, Juho Kuosmanen a colaborat cu l’Avantgarde Opera Ensemble al West Coast Kokkola Opera.

Remarcat tot în secţiunea Un Certain Regard şi distins cu Premiul Juriului, ”Harmonium”, de Kôji Fukada, unul dintre cei mai inovatori cineaşti japonezi, va rula în premieră la Bucureşti. O dramă cu accente de thriller, ”Harmonium” urmăreşte insinuarea lentă a unui bărbat, proaspăt eliberat după 10 ani de închisoare, în familia unui prieten care-l primeşte cu braţele deschise.

”Harmonium”, de Kôji Fukada
”Harmonium”, de Kôji Fukada

Câştigătorul premiului pentru scenariu în secţiunea Un Certain Regard, emoţionantul ”Voir du pays/ The Stopover”, de Delphine & Muriel Coulin, vorbeşte despre consecinţele traumelor de război asupra a două tinere femei soldat întoarse din Afganistan.

Un premiu special la Cannes, în Un Certain Regard, i-a fost oferit animaţiei ”La Tortue Rouge”, primul lungmetraj al animatorului olandez Michael Dudok De Wit, premiat cu Oscar în 2000 pentru scurtmetrajul ”Père et fille”. Animaţia a fost co-produsă de renumitul studio Ghibli din Japonia, al lui Hayao Miyazaki. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insulă tropicală populată de broaşte ţestoase, crabi şi păsări, filmul trece prin toate marile etape ale vieţii unei fiinţe umane.

”La Tortue Rouge”, de Michael Dudok De Wit
”La Tortue Rouge”, de Michael Dudok De Wit

Din Statele Unite vine ”Hell or High Water”, în regia lui David Mackenzie, un crime thriller cu Jeff Bridges, Chris Pine şi Ben Foster în distribuţie. La Cannes, unde a rulat în competiţia Un Certain Regard, a stârnit nostalgia, dar şi entuziasmul criticii americane pentru filmele de gen solide şi complexe pe care studiourile pariau în anii ‘70. Protagoniştii sunt doi fraţi care jefuiesc aceeaşi bancă, după ce şi-au propus să-şi salveze ferma de la confiscare plătindu-i băncii cu propriii ei bani.

”Hell or High Water”, de David Mackenzie,
”Hell or High Water”, de David Mackenzie,

Thrillerul ”Money Monster”, regizat de Jodie Foster şi proiectat anul acesta în afara competiţiei la Cannes, va fi proiectat în festival. George Clooney joacă rolul prezentatorului unei emisiuni pe teme financiare, luat prizonier împreună cu producătoarea sa (Julia Roberts) în studioul de televiziune de un spectator furios că a pierdut tot ce avea urmând sfaturile lor legate de investiţii.

”Money Monster”, de Jodie Foster
”Money Monster”, de Jodie Foster

”Toni Erdmann” este distribuit în cinematografele din România de microFILM, din 21 octombrie. ”La Tortue rouge” este distribuit în România de Independenţa Film, ”Money Monster” de Intercom Film, iar ”Hell or High Water” de Ro Image 2000.

În cadrul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea loc proiecţii concomitente la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Invitaţi speciali ai celei de-a şaptea ediţii sunt regizorul francez Alain Guiraudie, cu ”Rester Vertical”, considerat filmul-şoc al ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu ”Beyond the Mountains and Hills”, şi cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru ”Album”.

O premieră în Bucureşti va fi conferinţa Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitaţii conferinţei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda) şi Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete şi înscrieri se găsesc pe site-ul filmedefestival.ro.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - Arcub, în cadrul Programului cultural ”Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca are loc în perioada 14-16 octombrie, ediţia de Timişoara, între 21 şi 22 octombrie, iar cea de Iaşi, între 28 şi 29 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.