Actorul american Tom Hanks a recomandat fanilor lui, printr-un mesaj pe care l-a distribuit, joi, pe pagina sa de Facebook, să vizioneze documentarul românesc ”Chuck Norris vs. Communism”, regizat de Ilinca Călugăreanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vizionaţi acest documentar! Puterea filmului! Pentru a schimba lumea”, a scris actorul american pe pagina lui de Facebook.

Filmul documentar ”Chuck Norris vs. Communism” (2015) a fost prezentat, în ianuarie 2016, pe canalul naţional de televiziune american PBS şi va intra anul aceasta şi în renumita reţea de filme Netflix.

”Chuck Norris vs Communism” este regizat de Ilinca Călugăreanu şi prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist.

Ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina-Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80.

În documentar apar, între alţii, Irina Margareta Nistor, Valentin Oncu, Dan Chiorean şi Ana Maria Moldovan.

Filmul a fost selecţionat în importante festivaluri din lume şi a concurat pentru diverse premii de prestigiu, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Edinburgh şi Marele Premiu de Festivalul Sundance.

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina - Margareta Nistor a absolvit în 1980 secţia franceză - engleză la Universitatea din Capitală, având ca subiect, la lucrarea de diplomă ”Cocteau şi Poezia cinematografică”.

Din acelaşi an, a început să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze la Televiziune, unde a subtitrat peste 500 de pelicule, a fost redactor şi apoi realizator al emisiunilor ”Video-Ghid”, “Serialul Serialelor” şi “Ecranul”, ”Perpetuum Mobile”, ”Lexicon cinematografic”, ”Universul desenului animat” şi ”De la benzi desenate la fotograme animate”.

A dublat, pe casete video, peste 5.000 de filme din engleză, franceză şi italiană, între 1985 - 1996.

A conceput o serie de cine-documente “Istoria se repetă”, despre anii 1957, 1958,1959, a realizat un portret Toma Caragiu şi un film-studiu despre “Impactul serialului «Dallas» asupra românilor”. A urmat cursurile Seminarului de la Salzburg şi a participat la opt ediţii ale Forumului European de Cinema şi Televiziune.

A realizat în 1993, în limba franceză, pentru canalul internaţional TV5, programul “Cinematografia românească după 1989”. A fost redactor-şef al revistelor Cinema Paradis şi Avanpremiera. A colaborat la diverse ziare şi reviste.

A tradus peste 90 de cărţi, inclusiv dicţionare, piese de teatru şi romane, şi a participat ca expert, cu o comunicare, la Congresul Traducătorilor din audio-vizual organizat de UNESCO, la Strasbourg, în 1995.

A pregătit un lexicon al cineaştilor români născuţi în afara graniţelor ţării, introducerea la albumul despre Afişul filmelor româneşti, pe care l-a tradus integral în franceză, a fost consilier HBO şi membră în mai multe comisii CNC pentru scenarii de film.

A predat limba engleză la Conservatorul din Bucureşti, între anii 1991 şi 1996. Este membră UCIN şi s-a ocupat de selecţionarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând, anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes. De asemenea, a fost invitată de UniFrance la Paris, pentru a realiza interviuri cu cineaştii din peliculele ce urmează să fie distribuite în România.

Din 2011, a participat la Festivalul de Psihanaliză şi Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, şi la Bucureşti, din 2012.

Tom Hanks, născut pe 9 iulie 1956, este actor, regizor şi producător american de film, care a câştigat de două ori premiul Oscar la categoria ”cel mai bun actor principal”, cu rolurile interpretate în filmele ”Philadelphia” şi ”Forrest Gump”. Starul american a primit alte trei nominalizări la Oscar pentru prestaţiile sale din filmele ”Vreau să fiu mare/ Big”, ”Salvaţi soldatul Ryan” şi ”Naufragiatul”. În palmaresul său se mai află patru Globuri de Aur şi un Urs de Argint, câştigat la Festivalul de Film de la Berlin în 1994, pentru ”Philadelphia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.