Competiţia celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 2 - 11 iunie, cuprinde 12 lungmetraje care reprezintă debutul sau al doilea film pentru regizori din ţări precum Marea Britanie, Polonia, Mexic şi Australia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chiar dacă România lipseşte în acest an din competiţie, există două prezenţe autohtone în selecţie. Actorul Alec Secăreanu are rolul principal în ”Tărâmul binecuvântat/ God’s Own Country”, recent premiat la festivalurile de la Sundance şi Berlin. Debutul regizorului Francis Lee urmăreşte povestea de dragoste emoţionantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânăr fermier britanic şi un muncitor român.

”Tărâmul binecuvântat/ God’s Own Country”, de Francis Lee
”Tărâmul binecuvântat/ God’s Own Country”, de Francis Lee

Tot de la Sundance vine şi comedia dulce-amară ”Familia mea fericită/ My Happy Familly”, regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross, ce spune istoria unei femei georgiene care, în seara celei de-a 52-a aniversări, decide să-şi părăsească soţul şi să plece de acasă. Imaginea este semnată de Tudor Panduru.

”Familia mea fericită/ My Happy Familly”, regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross
”Familia mea fericită/ My Happy Familly”, regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross

Un debut provocator este cel al regizorului polonez Bartosz M. Kowalski, prezentat în festivalul de la San Sebastian. Un studiu şocant asupra violenţei infantile, ”Teren de joacă/ Playground” este un film inspirat de crima săvârşită de doi adolescenţi britanici a căror faptă a îngrozit întreg mapamondul.

”Teren de joacă/ Playground”, de Bartosz M. Kowalski
”Teren de joacă/ Playground”, de Bartosz M. Kowalski

O altă abordare a modului în care sunt afectaţi copiii de violenţă este cea a regizorului israelian debutant Yaniv Berman. ”Tărâmul celor mici/ Land of the Little People” surprinde lupta pentru teritoriu a doi dezertori cu un grup de copii pentru care războiul încetează să mai fie o joacă.

”Tărâmul celor mici/ Land of the Little People”, de Yaniv Berman
”Tărâmul celor mici/ Land of the Little People”, de Yaniv Berman

”Zeus” analizează legătura specială dintre oameni şi şoimi, pornind de la relaţia toxică a eroului cu mama sa. Primul lungmetraj al lui Miguel Calderón, supranumit ”copilul teribil al artei contemporane mexicane’’, este bazat pe povestea care i-a schimbat viaţa.

Inspirat de o experienţă personală, debutul multipremiat internaţional ”Piatră pe inimă/ Heartstone”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson, descrie turbulenţele sentimentale care pun la încercare prietenia dintre doi adolescenţi, în decorul spectaculos al Islandei.

”Piatră pe inimă/ Heartstone”, de Gudmundur Arnar Gudmundsson
”Piatră pe inimă/ Heartstone”, de Gudmundur Arnar Gudmundsson

Întâlnirea dintre o fiică şi tatăl ei generează o farsă în ”Delfinii înoată spre est/ Las Toninas Van Al Este”, de Gonzalo Delgado şi Verónica Perrota, semnat de unul dintre coscenariştii comediei uruguayene ”Whisky”, premiată cu Trofeul Transilvania în 2005.

La polul opus, ”Vremea crizantemelor/ Chrysantemums Time”, de Dmytro Moiseiev, spune povestea unei tinere văduve care trebuie să se confrunte cu rudele rapace şi propria ei credinţă, după ce soţul ei s-a sinucis.

”Gloria/ Glory”, regizat de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, e o fabulă socială despre dreptate şi manipulare. Recompensat la Locarno cu o menţiune specială, filmul tandemului bulgar premiat la TIFF pentru ”Lecţia” îl are ca protagonist pe un muncitor binevoitor care sfârşeşte prin a fi o victimă a sistemului.

”Gloria/ Glory”, regizat de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov
”Gloria/ Glory”, regizat de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov

În ”Hounds of Love”, debutul australianului Ben Young, o adolescentă este răpită şi sechestrată de un cuplu disfuncţional. Rolul tinerei Emmei Booth i-a adus premiul de interpretare la Festivalul de la Veneţia.

De la Berlinală vine ”Simularea/ Simulation”, primul film al actorului iranian Abed Abest. Scenografia abstractizată reprodusă integral într-o cutie neagră generează suspans.

”Regele fără un ochi/ El Rey Borni”, de Marc Crehuet, este o comedie neagră în patru personaje în care tânărul care şi-a pierdut un ochi în timpul unui protest stârnit de criza din Spania se întâlneşte întâmplător cu poliţistul vinovat pentru accident.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi de Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Actorul Alain Delon va fi prezent pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a TIFF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.