Marile studiouri de la Hollywood şi mai multe sindicate americane din domeniul audiovizualului i-au cerut luni lui Donald Trump să introducă facilităţi fiscale pentru turnarea de filme şi seriale în Statele Unite, într-o scrisoare care ignoră flagrant tarifele pe care preşedintele american ameninţă să le impună sectorului, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La începutul lunii mai, miliardarul republican a declarat că doreşte să introducă tarife de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, pentru a salva un Hollywood care „moare cu o viteză ameţitoare” în faţa faptului că filmările se mută în străinătate.

Anunţul a provocat o undă de şoc în industrie. Mulţi profesionişti consideră că aceste suprataxe ar dăuna finanţării filmelor şi serialelor, fără a permite cu adevărat Statelor Unite să redevină un loc atractiv pentru filmări în comparaţie cu numeroasele ţări (Marea Britanie, Canada, Franţa etc.) care oferă facilităţi fiscale.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Semnatarii scrisorii îi mulţumesc lui Trump pentru „sprijinul” său şi pentru „înţelegerea necesităţii de a creşte producţia internă de film şi televiziune pentru a readuce locurile de muncă în Statele Unite".

Dar, mai degrabă decât să menţioneze tarifele, aceasta îi solicită preşedintelui să includă diverse beneficii fiscale pentru producţiile care aleg să filmeze în America în proiectul major de buget în curs de pregătire în Congres.

„Pentru a readuce mai multe producţii în Statele Unite va fi nevoie de o abordare naţională şi de soluţii politice cuprinzătoare, inclusiv cele pe care le propunem”, se arată în scrisoare, semnată de Motion Picture Association, organizaţia care reprezintă marile studiouri de la Hollywood, şi de diverse sindicate, inclusiv cele ale actorilor (SAG-AFTRA), regizorilor (DGA), producătorilor (PGA) şi scenariştilor (WGA).

Pe termen lung, documentul solicită, de asemenea, introducerea unui sistem federal de stimulente fiscale pentru film şi televiziune.

Este exact ceea ce a propus guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, săptămâna trecută: democratul s-a declarat pregătit să colaboreze cu Donald Trump pentru a lansa un plan federal de 7,5 miliarde de dolari pentru sprijinirea sectorului audiovizual, sub forma unui credit fiscal.

În plus faţă de organismele comerciale, scrisoarea este semnată de Sylvester Stallone şi Jon Voight, două figuri majore de la Hollywood pe care Trump le-a numit ambasadori pentru a-i oferi piste pentru a redresa industria.

Potrivit mass-media de specialitate, Trump şi-a anunţat planurile privind tarifele pentru filme pe Truth Social după ce Jon Voight i-a oferit un raport amplu, care includea ideea într-un cadru restrâns, printre multe alte măsuri.

Introducerea acestor tarife rămâne extrem de incertă. Săptămâna trecută, Donald Trump a explicat că ar dori în curând să se întâlnească cu reprezentanţi ai sectorului audiovizual.

"Nu încerc să fac rău industriei, vreau să o ajut", a spus el, după ce Casa Albă indicase că "nu a fost luată nicio decizie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.