DJ de la Electric Castle, manufacturieri, chibiţi, comercianţi se întâlnesc pe strada Podul Viilor, în perioada 30 iunie-2 iulie, la Baia Mare, în cadrul Street Delivery.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Bucureştiul a închis străzile, la mijlocul lui iunie, pentru a deschide grădini posibile, Baia Mare cheamă oamenii la acest sfârşit de săptămână în paradisul verde imaginat la cea din urmă oprire din 2017 a caravanei Street Delivery, un proiect iniţiat în 2006 de Liga Română a Arhitecţilor şi Fundaţia Cărtureşti, organizat anual în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cuj-Napoca şi Baia Mare. 

Reunind cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi artişti ai noului val, DJ-i, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi (persoană care asistă la jocul de cărţi sau de şah fără a fi jucător, n.r), Street Delivery Baia Mare va fi găzduit anul acesta, în perioada 30 iunie - 2 iulie, de pietonala Podul Viilor, care devine un laborator creativ, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziţii, proiecte verzi şi muzică, toate însufleţite de iluzia citadină a unor grădini posibile. 

Cu DJ-I şi trupe, cu antreprenori, asociaţii şi ONG-uri, Baia Mare întregeşte remarcabilul bilanţ general al acestui an: apelul deschis pentru proiecte Street Delivery cu tema "Grădini Posibile" a primit peste 500 de înscrieri din toată ţara, iar dintre ele, au fost găzduite şi produse peste 200 de idei pentru un oraş mai bun.

Cele şase oraşe care au găzduit anul acesta evenimentul au reunit concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de grădinari pe principii de permacultură, mii de pasionaţi de plante exotice, meşteşugari, makeri şi peste 100.000 de pietoni, care au venit să se plimbe şi să se bucure de oraşele lor pe străzile eliberate de maşini.

"În cei 11 ani de când punem la cale Street Delivery, evenimentul-manifest care redă oraşul oamenilor de sub roţile automobilelor, s-au întâmplat multe lucruri faine. La Timişoara, am reuşit pietonalizarea străzii Florimund Mercy, care funcţiona doar ca parcare. În Bucureşti, am creat o piaţetă public nouă în jurul Bisericii Anglicane, am deschis şi reactivat o grădină abandonată (Universitarilor), am influenţat construirea pistelor de bicicletă pe Calea Victoriei şi închiderea ei în anumite weekenduri, am salvat de la demolare câteva clădiri din aria protejată Icoanei, am creat coeziunea socială necesară pentru ca oamenii să ia strada ca bun public. La Cluj am reactivat malurile Someşului cu pontoane deschise publicului totanul. La Iaşi am reuşit coagularea cetăţenilor în jurul Muzeului Literaturii Române, am sprijinit mişcarea de replantare a tailor tăiaţi de autorităţi, am fost liantul social care a contribuit la fondarea Hubrica (un maker space fantastic într-o fabrică pustie) şi, în general, am hrănit un optimism civic fără de care o societate democratică nu poate funcţiona. Abia aştept să văd ce vor face băimărenii pe Săsar şi pe străzile lor superbe!", spune Cristian Neagoe, fondatorul proiectului Street Delivery.

Baia Mare îşi propune, la această ediţie Street Delivery, să recupereze şi să redea circuitului spaţiile nefolosite, cum ar fi parcul RFN sau zonele de verdeaţă de pe malul Săsarului.

DJ Just D'light şi DJ Silent Disciple, participanţi la Electric Castle, vor susţine reprize muzicale la Baia Mare. Rebel al noului val de DJ din Cluj, Just D’light a mixat în Austria, Germania, Franţa, Marea Britanie sau Bulgaria, precum şi în toată ţara, împărţind scena cu unele din cele mai mari nume ale industriei musicale mondiale, de la Timo Maas, la Kosheen, de la Oliver Huntemann şi Marko Nastic, la Oxia, Flight Facilities sau James Zabiela. A mixat în bunkere, în păduri bântuite, în poieni fermecate, în fabrici şi fortăreţe, castele sau cluburi de top 100. A mixat la Electric Castle, Untold, Peninsula, Delahoya, Electric City, TIFF, Snowfest, Snowride, MOX.

DJ Silent Disciple, băimărean, va mixa old school şi classic hip hop. Ani la rând a urcat pe scenele Electric Castle şi Untold. DJ Johhny Reggae, tot băimărean, este printre altele un mare pasionat de Bob Marley.

“Street Delivery este un eveniment de suflet, o dată pentru că mi-am dorit mereu să avem în Baia Mare manifestări de stradă de amploare şi notorietate şi în al doilea rând pentru că prima ediţie la Baia Mare s-a organizat în contextual candidaturii municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar eu am făcut parte din echipa fundaţiei care se ocupa de acest demers, ca Project Manager (...) Baia Mare are nevoie de alternative când vine vorba de evenimente şi petrecerea timpului liber şi, de asemenea, de contexte şi experienţe care să aducă oamenii împreună”, spune Izabella KisKasza, directorul Asociaţiei City Makers, organizatorul Street Delivery Baia Mare.

Street Delivery Baia Mare este realizat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Baia Mare, Serviciul Public de Ambient Urban Baia Mare şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare. Street Delivery este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Aramis Invest, Repka Electronics, Quick Mobile şi Faimar Baia Mare.

În 2017, şase oraşe din România sunt incluse în proiectul Street Delivery: Bucureşti (ediţia 12), Timişoara (ediţia 11), Iaşi (ediţia 5), Cluj (ediţia 3), Baia Mare (ediţia 2), Bacău (prima ediţie), iar în toamnă proiectul trece graniţa, realizând prima ediţie la Chişinău. Echipe din multe alte oraşe şi-au anunţat anul acesta intenţia de a organiza şi găzdui Street Delivery. Printre acestea: Alba-Iulia, Galaţi, Arad, Craiova, Constanţa, Sinaia, Alexandria şi Ruse (Bulgaria).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.