„Străzi deschise - Bucureşti”prezintă în zilele de 15 şi 16 iulie, pe lângă spectacolele de teatru pentru cei mici şi cei mari, numere de acrobaţie şi expoziţii, programul ShakeUP! Educaţie pentru cutremur se activează pe Calea Victoriei prin ateliere, concursuri cu premii pentru copii şi sesiuni de training pentru situaţii de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Străzi deschise - Bucureşti, promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului.

Program artistic 

De la demonstraţii de statui  vivante la parada acrobaţilor Circului Metropolitan, Autospeciala Intervenţii, teatru de păpuşi, spectacole-lectură şi evenimentul ShakeUP! educaţie pentru cutremur, programul celui de-al unsprezecelea weekend „Străzi deschise” pe Calea Victoriei animă traseul pietonal cu activităţi artistice şi recreative pentru cei mici şi cei mari.

Începând cu ora 10:00, pietonii de pe Calea Victoriei vor putea decoperi ce se află în interiorul unei Autospeciale de Intervenţii a DSU – Direcţia Situaţii de Urgenţă la intersecţia cu bulevardul Dacia, vizavi de fostul Casino Victoria.

În prima parte a zilei, Casa Filipescu Cesianu îşi deschide porţile pentru publicul „Străzi deschise” şi îi aşteaptă cu „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, primul proiect expoziţional de antropologie urbană din România, o poveste atât despre intimitate, cât şi despre evoluţia raporturilor dintre generaţii în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureştiul drept studiu de caz.

Programul de seară la „Străzi deschise” ia startul sâmbătă, 15 iulie, cu evenimentul ShakeUP! educaţie pentru cutremur. Pe Calea Victoriei, la intersecţia cu bulevardul Dacia, bucureştenii sunt invitaţi între orele 16.00 şi 20.00, să afle ce este de făcut în cazul unui seism prin intermediul unor ateliere pentru părinţi şi copii, concursuri, premii pentru copii şi multe surprize. Trainerii Asociaţiei EDIT vor prezenta două sesiuni de training în intervalele 18.30-19.00 şi 19.30-20.00, în care se va discuta despre seisme, se vor oferi informaţii despre ce este de făcut înainte, în timpul şi după un cutremur major, vor fi oferite materiale utile pentru familii şi se va învăţa cum se fluieră semnalul SOS în codul Morse.

Spectacolele-lectură interactive ale proiectului „Ochii minţii” revin la „Străzi deschise”, de această dată pe trotuarul din faţa parcului Nicolae Iorga de pe Calea Victoriei. Actori profesionişti, precum Ioana Flora, Richard Bovnoczki, Mihai Baranga sau Cristi Toma îşi propun să redescopere alături de public, umorul spumos şi actual din texte celebre ale lui I.L. Caragiale. Spectacolele-lectură încep în ambele zile de weekend, de la ora 18.00. Personajele Farfuridi, Brânzovenescu, Agamitza Dandanache sau Spiridon vor fi selectate din rândul publicului doritor să se alăture artiştilor.

Zona rezervată teatrului pentru copii din faţa Muzeului Naţional de Artă a României găzduieşte, în acest weekend, două spectacole pline de haz şi umor cu păpuşile Teatrului de Animaţie Ţăndărică. Sâmbătă, de la ora 18.00, „Motanul încălţat” prezintă povestea celebră a lui Charles Perrault printr-un spectacol interactiv, cu păpuşi la paravan şi marionete uriaşe, măşti, pantomimă şi multe aventuri. Duminică, 16 iulie, actorii Teatrului Ţăndărică se întorc în faţă MNAR cu spectacolul „Capra cu trei iezi”, de la ora 18.00. Toţi copiii mai mari de trei ani sunt invitaţi la „un spectacol amuzant şi antrenant, ce foloseşte din plin farmecul, frumuseţea şi învăţămintele folclorului românesc şi ale cunoscutului basm al lui Ion Creangă.

Sâmbăta, 15 iulie, Teatrul Masca împânzeşte zona Calea Victoriei din faţa Muzeului Naţional de Istorie a României cu statuile vivante ale spectacolului „Români la porţile lumii” – partea I. La o plimbare relaxantă pe Calea Victoriei, pietonii „Străzi deschise” descoperă personalităţi importante ale societăţii româneşti de la Martha Bibescu la Grigore Antipa, Victor Babeş,  Anghel Saligny, Lucia Sturdza Bulandra, Haricleea Darclee, Elvira Popescu.

Circul Metropolitan Bucureşti a pregătit pentru prima zi de weekend, 15 iulie, o repriză de acrobaţii în zona Monumentul Renaşterii de pe Calea Victoriei, ce culminează cu o paradă a îndrăgitelor personaje pe Calea Victoriei.

Şcoala Populară de Artă aşteaptă bucureştenii în weekendul 15-16 iulie, la sediul din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100), cu expoziţii de pictură de copii, artă decorativă, design vestimentar, decoraţiuni interioare, iconografie şi grafică.

Restricţii rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 15-16 iulie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.