Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema „Elvire Popesco”, după proiecţia filmului „West Side Story” va avea loc o conversaţie care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectatorii îi vor putea adresa propriile întrebări cunoscutului cineast, completând formularul https://bit.ly/AskStevenSpielberg, în urma achiziţionării unui bilet. Dialogul se va desfăşura prin Zoom şi va dura în jur de o oră, regizorul american dorind să-şi aducă astfel contribuţia la sprijinirea refugiaţilor ucraineni, prin intermediul festivalului.

„Într-un cinema, te uiţi la filme alături de cei importanţi din viaţa ta, dar şi în compania unor străini. Aceasta este magia pe care o experimentăm atunci când ieşim să vedem un film, un spectacol de teatru sau un concert. Nu ştim cine sunt toţi aceşti oameni din jurul nostru, dar când experienţa trăită ne face să râdem sau să plângem, să aclamăm sau să contemplăm, atunci când se aprind luminile şi ne părăsim locurile, oamenii cu care ne îndreptăm spre lumea reală nu mai sunt cu totul străini”, scria recent Steven Spielberg într-un eseu pentru Empire în care explica de ce această vrajă nu va fi diminuată nici de pandemie. Legendarul cineast ştie foarte bine despre ce vorbeşte pentru că peliculele sale au unit naţiuni şi generaţii în emoţie şi încântare, devenind jaloane ale culturii populare.

„Arta povestirii şi emoţia vin pe primul plan. Business-ul şi imaginea, pe al doilea” - e doar unul din sfaturile pe care de-a lungul timpului regizorul le-a dat cineaştilor mai tineri, astfel că, profesionişti sau doar cinefili, nu rataţi ocazia unică de a fi în direct cu unul dintre titatnii cinematografiei americane, scump la vedere chiar şi în cele mai mari festivaluri ale lumii.

American Independent Film Festival îi aduce în acest an un binemeritat omagiu acestui titan al cinematografiei americane, cu un triptic de neratat. Mai întâi, „E.T. Extraterestrul”, o capodoperă mereu răvăşitoare care, deşi împlineşte 40 de ani, ne transformă, la fiecare revizionare, pe toţi în copii. Apoi, thriller-ul „Duel” (proiectat pe marele ecrane şi în România în epoca ceauşistă cu titlul „Duel pe autostradă”), una dintre cele mai bune producţii de gen din ultima jumătate de secol. La doar 24 de ani, cu o virtuozitate tehnică incredibilă, Spielberg reuşea să scoată suspans insuportabil din „piatră seacă” (în cazul de faţă, un buget minimalist).

Spectatorii AIFF.6 vor putea vedea şi „West Side Story”, cel mai recent succes al său, o a doua adaptare răsunătoare după muzicalul din 1957 cu acelaşi nume, care a fost recompensat în 2021 cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Ariana DeBose). Un spectacol vizual memorabil pe care US Weekly îl numeşte „o ameţitoare versiune la Romeo şi Julieta care-ţi tulbură simţurile”. Pentru a-l preţui la adevărata valoare, spectatorii de azi îl vor putea compara cu faimoasa variantă clasică a lui Robert Wise din 1961, posesoare a 10 Oscaruri. Publicul va avea ocazia unică de a-l vedea Tehnicolor, pe marele ecran, într-o versiune restaurată. În afară de musicalul care le-a servit drept inspiraţie, cele două filme, realizate la o distanţă de 60 de ani, mai au un lucru în comun: pe legendara actriţă Rita Moreno.

Nepreţuita artă a „storytelling-ului” este importantă atât în cinema, cât şi în advertising. Mai multe despre cum publicitatea şi filmul se influenţează reciproc vom afla în masterclass-ul Advertising vs. Cinema prezentat de Sebastian Strasser. El este unul dintre primii cinci regizori de publicitate din lume, cu peste 200 de premii internaţionale pentru campaniile sale publicitare inovatoare la Cannes, London IAA şi la New York Festival, realizate pentru brand-uri ca Mercedes Benz, Audi, BMW, Nissan, Vodafone sau Volkswagen - unul dintre clipurile pentru producătorul german de maşini, „Kids on Steps”, a fost inclus printre cele mai bune 20 de reclame ale secolului 21 de către Gunn Report în 2015.

Primul său scurtmetraj, „Happy End”, a fost selectat la Berlinale în 2005. În 2016, s-a mutat în Los Angeles, unde a dezvoltat seria distopică Darklands în calitate de creator, scriitor şi regizor, proiectul fiind selectat pentru producţie de către Warner Bros. Pictures.
Regizorul va împărtăşi din experienţa lui în domeniu şi va explica cum se poate dezvolta o naraţiune complexă într-un format scurt, fie reclamă, fie scurtmetraj. 

„Când se va trage linia şi se va scrie istoria filmului românesc din secolul XXI, se va găsi ADN-ul lui Răzvan Rădulescu (scriitor şi scenarist român) în fiecare fibră a aşa ziselor filme «minimaliste». Răzvan este «eminenţa cenuşie» a filmului pur&dur made in România, omul care ştie că e mai cool să creezi o modă decât s-o urmezi. Inteligenţa lui tăioasă şi neliniştită străluceşte pe schelăria sumbră a acestor filme ca un diamant mare cât hotelul Ritz”, scria plastic regretatul critic de film Alex Leo Şerban în cartea „4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc”, publicată în 2009. Între timp, Rădulescu a devenit şi regizor şi un script doctor multipremiat, practic un „indispensabil” al cinematografiei de autor europene.

La AIFF.6, Răzvan Rădulescu va susţine în colaborare cu Write a Screenplay For... masterclass-ul Script Consulting unde va pleca de la un exemple concret de scenariu şi va explica mecanismele narative ce trebuie urmărite pentru a dezvolta o poveste. Totodată, cineastul va prezenta detalii despre noul său workshop, Script Savages Club, dedicat regizorilor, scenariştilor şi producătorilor de film.

Ambele masterclass-uri vor avea loc la Apollo 111, iar intrarea este liberă în baza unei invitaţii ce trebuie rezervată în prealabil pe Eventbook.ro.

Pe filmedefestival.ro găsiţi întregul program AIFF.6, iar biletele pentru proiecţiile de la Cinema „Elvire Popesco” şi Cinema Muzeul Ţăranului sunt deja disponibile online pe Eventbook.ro. Biletele pentru Warm up-ul AIFF la Cluj sunt disponibile pe website-ul şi la casa de bilete a Cinema Victoria.

Toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AIFF.6 vor fi donate Asociaţiei Save the Dogs and Other Animals condusă de Sara Turetta. Asociaţia este primul ONG de acest fel din sectorul protecţiei animalelor în România şi este implicată activ în sprijinirea familiilor de refugiaţi ucraineni care trec în România prin punctul de frontieră Isaccea. Pe lângă strânsa cooperare cu ONG-urile locale pentru a-i primi pe refugiaţi şi a asigura proviziile de primă necesitate, asociaţia îi ajută să găsească cazare care să permită ca aceştia să fie însoţiţi de animalele de companie, oferind hrană pentru acestea, provizii şi logistică de transport.

Către Asociaţia Expert Forum condusă de Sorin Ioniţă vor merge fondurile obţinute în urma Warm up-ului pe care AIFF îl organizează între 16-17 aprilie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Organizaţia este implicată în sprijinirea locuitorilor din zonele Odesa şi Cernăuţi, organizând transportul unor ajutoare adunate prin contribuţii benevole către locuitorii aflaţi în nevoie din localităţile vecine României.

Organizat de Asociaţia Cinemascop, AIFF.6 este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România** şi Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.