Gigantul japonez Sony are în vedere cumpărarea a jumătate din catalogul muzical al lui Michael Jackson pentru o sumă record de aproximativ 800-900 de milioane de dolari, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă moştenitorii care controlează vastul patrimoniu al megastarului sunt de acord cu vânzarea, aceasta ar putea include jumătate din interesele pe care le deţin, inclusiv drepturile pentru viitorul film biografic „Michael” şi comedia muzicală „MJ: The Musical”.

Acordul, care ar putea include şi un alt cumpărător alături de Sony, a relatat marţi Variety, ar putea deveni cea mai mare vânzare încheiată vreodată în domeniul cataloagelor muzicale.

Odată cu revoluţia streamingului, drepturile asupra melodiilor artiştilor care sunt decedaţi sau în viaţă, dar considerate atemporale au devenit bunuri valoroase, deoarece oricine le deţine câştigă bani la fiecare ascultare. Veniturile se adaugă la cele pentru utilizarea muzicii la radio, în filme sau reclame.

Şi odată cu boom-ul aplicaţiilor precum TikTok, unde utilizatorii îşi pot alege muzica pentru a-şi însoţi videoclipurile scurte, potenţialul de monetizare al unui catalog a crescut şi mai mult.

În ultimii doi ani, Sony a plătit peste 500 de milioane de dolari pentru a achiziţiona catalogul lui Bruce Springsteen, iar Universal Music a achiziţionat drepturile asupra operelor complete ale lui David Bowie pentru 400 de milioane de dolari. La sfârşitul lunii ianuarie, cântăreţul canadian Justin Bieber şi-a vândut drepturile asupra catalogului său muzical companiei Hipgnosis pentru 200 de milioane de dolari.

În acest context, suma avansată pentru catalogul lui Michael Jackson este impresionantă, mai ales că nu priveşte toate drepturile, contrar tranzacţiilor obişnuite din sector.

Fostul membru al grupului Jackson 5, care a murit la 50 de ani în 2009, după o carieră solo legendară, a lăsat în urmă unul dintre cele mai profitabile cataloage muzicale din lume. Albumul său de cult „Thriller” este unul dintre cele mai bine vândute din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.