Simion Bogdan-Mihai, alături de Lăutarii de Mătase, va concerta pe scena Palatului Bragadiru, vineri, de la ora 19.00. Artiştii vor interpreta romanţe, valsuri, tangouri, folclor cules din diferite zone ale ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doctor în litere şi lăutarie, cobzar, pasionat de folclor, scriitor, realizator radio şi TV, "expert în muzicile Bucureştiului interbelic, Simion Bogdan-Mihai cântă alături de Lăutarii de Mătase - Nelu Răducanu (ţambal), Cornel Neacşu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) şi Mandi Pană (vioară).

„Eu conserv o muzică mică, orală şi analfabetă. Sunt nişte cântece care nu sunt mai vechi, dacă e să fim foarte sinceri, de jumătatea secolului al 19-lea. Practic o metodă amestecată în care ascult înregistrări care s-au făcut la Institutul de Etnografie şi Folclor, primii folclorişti care au imprimat la noi au fost după 1915, iar înregistrările nu sunt mai vechi de începutul secolului 20 şi combin cu oarece informaţii de arheologie muzicală care ţin de spaţiul respectiv, întâlnindu-mă cu lăutari foarte bătrâni care azi nu mai cântă repertoriul vechi. Dar ei mă ajută pe mine prin mărci de comportament sau de limbaj…”, spune Simion Bogdan-Mihai.

A început să studieze cobza la vârsta de 15 ani cu lăutarul Constantin Gaciu la Slatina. A studiat la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 2009. Şi-a continuat studiile la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde a obţinut licenţa în Studii Culturale Europene şi masterul în Cultură şi Politică în Context European şi Internaţional, în anul 2014. A obţinut titlul de doctor de la aceeaşi facultate, cu teza intitulată Imaginea regelui Carol I în presă: antidinastici şi pro-carlişti. Din anul 2010 a călătorit prin România, culegând cântece lăutăreşti şi învăţând de la puţinii cobzari rămaşi în viaţă. La 1 mai 2021 a publicat albumul Valahia în Demol, alcătuit din cântece din Muntenia şi Oltenia anilor 1800.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.