„Servitorii/ Servants”, regizat de Ivan Ostrochovský, un film noir despre colaborarea preoţilor cu regimul totalitar, cu Vlad Ivanov în distribuţie, a câştigat în weekend premiul „Georges Delerue” pentru coloană sonoră şi design de sunet în competiţia Film Fest Gent şi marele premiu la CinEast Luxemburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Film Fest Gent, ajuns la a 47-a ediţie, recompensează compozitorii de muzică de film şi premiază cele mai bune coloane sonore.

Documentarul „Petite fille”, de Sébastien Lifshitz, a fost recompensat cu marele premiu pentru cel mai bun film. Trofeul „Georges Delerue” pe 2020, pentru cea mai bună muzică şi design de sunet, a revenit compozitorilor Cristian Lolea şi Miroslav Tóth şi sound designer-ului Michal Novinski, pentru lungmetrajul alb-negru al lui Ivan Ostrochovský.

Cristian Lolea a compus muzică originală pentru 20 de filme, abordările sale acoperind o paletă diversă, de la teme minimaliste, până la fusion între muzică simfonică, industrială şi electronică. Compozitorul a obţinut premiul Gopo pentru muzica filmului „Îngerul necesar” (2008) şi premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru „Carmen” (2016) şi „Orizont” (2017).

„Sunetul, imaginea şi povestea sunt foarte atent construite şi fiecare element cinematic funcţionează la cel mai înalt nivel. Muzica rău prevestitoare de pe coloana sonoră şi sunetul încărcat susţin imaginile într-un mod unic, modern şi adeseori distorsionat, ducând întreaga creaţie dincolo de excelenţă”, a transmis juriul.

În acelaşi weekend, „Servitorii” a obţinut şi marele premiu la CinEast Festival din Luxemburg, ajuns la 13-a ediţie. Evenimentul reuneşte, într-o selecţie amplă, cele mai bune producţii anuale din Europa Centrală şi de Est.

Co-produsă de Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu, drama inspirată de evenimente reale a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în competiţia Encounters.

Acţiunea are loc în 1980. Michal (Samuel Polakovič) şi Juraj (Samuel Skyva) sunt elevi la un seminar teologic, în Cehoslovacia comunistă. Temându-se ca şcoala lor să nu fie închisă, profesorii îşi modelează elevii în aşa fel încât să fie pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă ce cale alege: cea uşoară, a colaborării cu regimul, sau cea în care devine el ţinta regimului. Vlad Ivanov este dr. Ivan, ofiţer al poliţiei politice, cel însărcinat să-i urmărească, să-i convertească şi, în final, să-i înlăture pe cei care refuză să colaboreze.

Regizorul Ivan Ostrochovský este autorul unor filme multi-premiate, toate lansate la Berlin, precum „Velvet Terrorists” (2013) şi „Koza” (2015). Scenariul este semnat de Rebecca Lenkiewicz („Ida”, „Disobedience”), Marek Leščák şi Ivan Ostrochovský.

Premiera filmului în România, programată de Transilvania Film pe 16 octombrie, a fost amânată până la redeschiderea cinematografelor.

„Servitorii” este o producţie Punkchart films (Slovacia), în co-producţie cu Point Film (România), Radio şi Televiziunea din Slovacia, Negativ (Cehia), Film and Music Entertainment (Irlanda), Libra Film Productions şi Hai Hui Entertainment (România), sentimentalfilm (Slovacia).

Producţia este finanţată de Slovak Audiovisual Fund, Eurimages, Centrul Naţional al Cinematografiei din România (CNC), Czech Film Fund, Slovak Film Commission, Bratislava Municipality Fund şi Televiziunea Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.