Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, citat de AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or, în 1993, cu filmul ”Pianul”, va prezenta pe Croazetă, integral, cel de-al doilea sezon al serialului ”Top Of The Lake”, al cărui prim sezon a fost difuzat în 2013. 

Primul sezon al acestui serial, o dramă poliţistă, a fost apreciat în festivaluri şi a primit mai multe nominalizări la trofee importante, inclusiv la Globurile de Aur şi Primetime Emmy Awards. Interpreta principală, Elisabeth Moss, care joacă rolul poliţistei Robin Griffin, a fost recompensată în 2014 cu Globul de Aur la categoria ”cea mai bună actriţă într-o miniserie sau lungmetraj TV”.

Regizorul american David Lynch, care a câştigat trofeul Palme d'Or în 1990 cu filmul ”Wild at Heart” şi premiul pentru regie în 2001 cu filmul ”Mulholland Dr.”, va prezenta în acest an la Cannes primele două episoade din al treilea sezon al serialului-cult ”Twin Peaks”, la peste un sfert de secol după difuzarea pe micile ecrane a celui de-al doilea sezon.

”Twin Peaks” este un serial de televiziune american creat de Mark Frost şi David Lynch, ce prezintă o anchetă realizată de agentul FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan), în urma morţii tinerei Laura Palmer (Sheryl Lee), câştigătoarea unui concurs de frumuseţe, în oraşul fictiv Twin Peaks. Episodul-pilot a fost difuzat pe 8 aprilie 1990 pe postul ABC. Alte şapte episoade au fost produse, iar serialul a continuat cu un al doilea sezon, care a fost difuzat până pe 10 iunie 1991. Pe măsură ce acţiunea avansează, părţile întunecate ale personajelor, care iniţial păreau inocente, sunt dezvăluite, iar spectatorii descoperă că aceştia duceau vieţi duble. Stilul tulburător şi elementele supranaturale sunt specifice filmelor horror, dar portretizările exagerate şi melodramatice ale unor personaje excentrice, angajate în activităţi bizare, parodiază serialele americane difuzate în timpul zilei. La fel ca întreaga operă a lui David Lynch, serialul ”Twin Peaks” reprezintă o anchetă sinceră asupra moralităţii, presărată cu elemente de umor şi suprarealism.

”Twin Peaks” a devenit unul dintre serialele de top din anii 1990 şi a primit elogii din partea criticilor pe plan internaţional. La câţiva ani după încheierea celui de-al doilea sezon, a devenit o producţie-cult, al cărei titlu a fost menţionat apoi în numeroase show-uri TV, reclame, benzi desenate, jocuri video, filme şi cântece.

Noul sezon din ”Twin Peaks” va conţine 18 episoade şi va debuta pe micile ecrane din America de Nord pe postul Showtime pe 21 mai. În România, serialul ”Twin Peaks” va fi difuzat de HBO începând din 22 mai.

Întrebat despre includerea producţiilor de televiziune în programul Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux a infirmat zvonurile despre înfiinţarea unei secţiuni specializate, dedicată serialelor TV, pe Croazetă.

”Cele două seriale sunt regizate de Lynch şi Campion şi de aceea vom proiecta producţiile lor, este o manieră de a informa publicul despre cele mai recente creaţii ale unor cineaşti care nouă ne sunt foarte dragi”, a explicat Thierry Frémaux. 

”Este o evoluţie normală a producţiei audiovizuale”, a subliniat la rândul său Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes, care s-a declarat ”puţin uimit”, totuşi, de înmulţirea proiectelor de festivaluri consacrate serialelor TV în Franţa, în special de proiecte anunţate la Cannes în 2018 şi la Lille, în plus faţă de festivalul ”Séries Mania”, care există deja la Paris.

Lungmetraje regizate de cineaşti de marcă, precum Michael Haneke, Sofia Coppola, Fatih Akin, Michel Hazanavicius, Naomi Kawase şi Francois Ozon vor fi proiectate în competiţia oficială a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii evenimentului într-o conferinţă de presă.

Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat în afara competiţiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d'Ismael”, de Arnaud Desplechin.

Competiţia oficială este alcătuită în acest an din 18 lungmetraje: ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, ”In the fade/ Aus Dem Nichts”, de Fatih Akin, ”Okja”, de Bong Joon-Ho, ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, ”The Beguiled”, de Sofia Coppola, ”Rodin”, de Jacques Doillon, ”Happy End”, de Michael Haneke, ”Wonderstruck”, de Todd Haynes, ”Le Redoutable”, de Michel Hazanavicius, ”The Day After/ Geu-Hu”, de Hong Sangsoo, ”Radiance/ Hikari”, de Naomi Kawase, ”The Killing of a sacred deer”, de Yorgos Lanthimos, ”A gentle creature”, de Sergei Loznitsa, ”Jupiter’s moon”, de Kornél Mandruczo, ”L’Amant Double”, de François Ozon, ”You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay, ”Good Time”, de Benny Safdie & Josh Safdie, ” Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.