Scurtmetrajul „Potemkiniştii”, scris şi regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pe 25 mai, în prezenţa echipei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producţia românească va debuta în programul Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a prestigiosului festival, la Théâtre Croisette. Alte două proiecţii sunt programate pe 26 mai, la Cinéma Olympia şi la Cinéma Alexandre III.

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes va avea loc în perioada 17 - 28 mai 2022.

Scurtmetrajul va rula în cinematografele din România din 1 iulie, în cadrul proiectului “Almanah Cinema. Şase filme scurte”.

„Potemkinştii” porneşte de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucişătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

„Potemkiniştii” este o comedie despre artă, istorie, memorie şi cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiţă de Caragiale încrucişată cu un video-eseu de Mark Rappaport".
Alexandru Dabija şi Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuţiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul şi mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireşica Cuciuc, coafura şi machiajul, de Bianca Boeroiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.