Scurtmetrajul „Limba paternă”, debutul în regie al actriţei Cristina Juks, a fost selectat în competiţia celei de-a 23-a ediţii a International Short Film Festival in Drama (Grecia), unde va fi prezentat pe 20 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul festivalului va acorda şapte premii la care se adaugă unul oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI). Pelicula câştigătoare a Prix EFA-Drama va fi inclusă automat în selecţia Premiilor Academiei de Film Europene.

„Limba paternă” va concura cu scurtmetraje din ţări ca Franţa, Spania, Marea Britanie, Albania, Turcia şi China.

Filmul prezintă încercarea unei tinere de a-şi întâlni tatăl care a abandonat-o în urmă cu mai bine de 30 de ani. Sub impactul evenimentelor petrecute recent în viaţa ei (moartea mamei şi divorţul), ea încerca să se adune pentru această revedere. Oamenii pe care îi întâlneşte într-un sat din România aflat la intersecţia culturilor germană, maghiară şi română o fac pe Andreea să iasă din starea de confort şi să îşi depăşească limitele.

”Iniţial, aveam în minte să fac o comedie: Andreea pleacă să îşi întâlnească tatăl care a abandonat-o când era copil, dar pe drum primeşte de la el un mesaj de respingere în limba maghiară, limba lui maternă, respectiv limba ei paternă, pe care femeia nu o cunoaşte. După o aprofundare a subiectului, lucrurile au migrat de la sine către dramă, subiectul părând a fi unul mult mai potrivit pentru a arăta golul imens ce se ascunde într-un om care trăieşte în realitate aşa ceva - cum e să fii respins de propriul tată”, spune regizoarea.

Cristina Juks interpretează rolul principal în film, iar din distribuţie mai fac parte Berekmėri Katalin şi Korpos Andrȧs, actori ai Teatrului Naţional Târgu Mureş, şi Lucica Titirişcă, Alexandru Stătescu, Alexandru Constantin, Andrei Rotaru şi Avram Icloza.

Scenariul şi regia filmului sunt semnate de Cristina Juks. Pătru Păunescu este directorul de imagine, montajul a fost realizat de Theodora Penciu, iar Sabina Veşteman şi Bianca Veşteman au semnat costumele. Muzica originală este compusă de Cari Tibor.

„Limba paternă” este o producţie a casei Reber Management & Services şi este distribuită de Ultra Violet Media.

Cristina Juks s-a născut în Bacău şi locuieşte în Bucureşti. În copilărie a studiat canto, iar după terminarea liceului, biologia, în Germania. În 2004 s-a întors în România şi a devenit studentă a Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie. A fost, timp de patru ani, angajată a Teatrului Naţional Târgu Mureş, iar din 2012 colaborează, între altele, cu Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, unde joacă în limbile română şi germană, în spectacole semnate de regizori ca Silviu Purcărete („Faust”), Radu Afrim („Tattoo”) şi Armin Petras („Nathan Înţeleptul”).

A debutat în film, în 2015, cu rolul Geta din „Palatul Pionierilor”, de Bobby Păunescu, care a avut premiera la festivalul Sundance.
În paralel, Cristina Juks a început să studieze regia şi să experimenteze în domeniul scenaristicii, demarând o serie de proiecte cinematografice în anul 2016. „Limba paternă”, scurtmetraj filmat în 2017, este unul dintre aceste proiecte, marcând debutul său ca regizor şi scenarist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.