“Scris/Nescris”, regizat de Adrian Silişteanu, a câştigat Grand Prix - The HCA Award la Festivalul Internaţional de Film de la Odense, care s-a încheiat duminică, iar scurtmetrajul a fost automat înscris în selecţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul celei de-a 42-a ediţii a festivalului danez a fost acordat celui mai bun scurtmetraj din competiţia principală şi are o valoare de 50 000 de coroane daneze (6.700 de euro).

Distincţia pentru filmul românesc a fost ridicată chiar de regizorul Adrian Silişteanu, transmite Institutul Cultural Român de la Stockholm.

Juriul festivalului amotivat: ”Piesa este sublimă şi autentică (...) Este un film curajos, care arată ciocnirea dintre două culturi, însă ne permite să vedem în spatele realităţii, pentru a găsi multă compasiune şi iubire”.

La rândul său, Adrian Silişteanu a spus despre participarea la OFF17: ”A fost, într-adevăr, o experienţă deosebit de plăcută. Am simţit din partea tuturor un entuziasm sincer legat de «Scris/Nescris», ceea ce nu poate decât să mă bucure”.



Filmul lui Adrian Silişteanu spune povestea unei familii de romi. Fiica minoră abia a născut o fată, iar tatăl - Pardică - nu pare să fie încântat de eveniment. Când un angajat al spitalului le cere să semneze mai multe hârtii, descoperă faptul că familia are probleme cu actele şi cu statutul de părinţi. Pericolul iminent de a fi despărţiţi de fiica minoră îl face pe Pardică să acţioneze.

“Scris/Nescris” a mai câştigat anul acesta Marele Premiu la Tampere Film Festival, iar în 2016 scurtmetrajul a primit nu mai puţin de trei premii la Festival Cinemed din Montpellier. Pelicula a fost premiată şi de publicul festivalului Anonimul 2017.

OFF (Odense International Film Festival) este cel mai cunoscut festival de film din Danemarca dedicat producţiilor scurte, cu un public anual de peste 20.000 de spectatori şi este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din spaţiul scandinav. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.