Scenariştii de la Hollywood au aprobat aproape în unanimitate acordul cu studiourile, punând capăt în mod oficial uneia dintre cele mai lungi greve din istoria industriei din SUA, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"99% dintre membrii WGA au votat în favoarea ratificării" acordului cu studiourile, a scris Sindicatul pe reţelele de socializare.

Luna trecută, după 148 de zile de grevă, Sindicatul scenariştilor anunţase un acord cu marile studiouri Disney şi Netflix în favoarea unei creşteri a salariilor acestora, care au scăzut la jumătate în epoca streaming-ului, şi a unor măsuri de protecţie împotriva inteligenţei artificiale (AI).

Ratificarea acordului de către o majoritate a celor 11.500 de membri ai sindicatului nu a fost pusă la îndoială, iar scenariştii s-au întors la lucru, permiţând marilor talk-show-uri americane să revină în emisie săptămâna trecută.

În timp ce scenariştii s-au întors la lucru, aproximativ 160.000 de actori, cascadori, dansatori şi alţi profesionişti de pe micile şi marile ecrane, care s-au alăturat grevei în iulie, nu au încă un acord cu studiourile.

Discuţiile dintre actorii aflaţi în grevă din principalul sindicat SAG-AFTRA şi şefii studiourilor de la Hollywood au început săptămâna trecută şi urmau să fie reluate luni.

Dar revendicările salariale ale SAG-AFTRA, precum şi cererea de garanţii în faţa IA, merg mai departe decât cele ale colegilor lor scenarişti.

Actorii se tem că IA va fi folosită pentru a le clona vocea şi imaginea, fără consimţământul lor şi fără remuneraţie.

Alianţa producătorilor de film şi televiziune, care a reprezentat cele mai mari studiouri din industrie în negocierile cu WGA, a salutat luni ratificarea noului pact cu scenariştii, care "reprezintă câştiguri şi protecţii semnificative" pentru scenarişti şi "reprezintă un progres semnificativ pentru industria noastră".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.