Coregrafia impecabilă a megastarului Michael Jackson, pelvisul lui Bruce Springsteen, rechinul dansator al cântăreţei Katy Perry şi sânul cântăreţei Janet Jackson se regăsesc într-un Top 7 al celor mai memorabile şi mai surprinzătoare momente din istoria galelor Super Bowl alcătuit de jurnaliştii de la BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Show-ul artistic din pauza finalei din 2017 a campionatului de fotbal american va fi asigurat în acest an de cântăreaţa americană Lady Gaga. 

Cu o audienţă de peste 110 milioane de telespectatori, Super Bowl reprezintă una dintre cele mai mari ”trambuline publicitare” pentru artiştii invitaţi să susţină un recital în această gală. 

Lady Gaga a acordat un interviu în care a descris pregătirile pe care le-a făcut pentru Super Bowl 2017, ce au inclus repetiţii într-un cort, urmate de repetiţii în hangarul unui studio hollywoodian, înainte de repetiţiile finale de pe stadionul din Houston unde va avea loc evenimentul. 

Cântăreaţa americană a spus că trebuie să îşi fixeze standarde foarte înalte pentru acest recital şi a dat exemplu show-ul susţinut de Prince la gala Super Bowl din 2007 când artistul a reuşit să susţină un concert exploziv în pofida unei furtuni purternice, marcată de tunete şi fulgere. Acel concert al lui Prince este considerat de mulţi critici muzicali cel mai bun act artistic din istoria galelor Super Bowl. 

Jurnaliştii de la BBC au alcătuit cu această ocazie un Top 7 al celor mai memorabile - şi mai surprinzătoare - momente petrecute în ultimii 30 de ani la galele Super Bowl.

1. MICHAEL JACKSON NU A FĂCUT NIMIC PE SCENĂ TIMP DE 90 DE SECUNDE

Artiştii invitaţi să cânte la Super Bowl au o limită de timp foarte strictă, de doar 12 minute, şi fiecare dintre ei încearcă să încorporeze în show-ul lor cât mai multe dintre piesele lor.

Nu însă şi Michael Jackson.

După ce a urcat pe scena de la Pasadena Rose Bowl pe 31 ianuarie 1993, Michael Jackson a rămas complet nemişcat, uitându-se fix spre public, timp de exact 90 de secunde. A fost o lecţie de măiestrie în showbiz, deoarece artistul a ridicat astfel aşteptările specatorilor până la un nivel apropiat de frenezie. Iar ţipetele, strigătele şi aplauzele furtunoase care au izbucnit atunci când megastarul a început să cânte şi să danseze pe ritmurile piesei ”Jam” (care nu este unul dintre cele mai bune cântece ale sale) au demonstrat că ”regele muzicii pop” ştia foarte bine ceea ce făcea. Show-ul celebrului cântăreţ american a reprezentat o lecţie de regie artistică.

2. PELVISUL LUI BRUCE SPRINGSTEEN

Rockerul american a susţinut un concert la gala Super Bowl pe 1 februarie 2009. La un moment dat, în mijlocul concertului, starul american a încercat o mişcare de coregrafie originală, luându-şi avânt şi alunecând pe genunchi de- lungul scenei. Artistul nu a calculat însă foarte bine lungimea scenei şi, neputând să îşi frâneze alunecarea la timp, a intrat cu pelvisul direct într-o cameră de filmat.

În autobiografia lui, Bruce Springsteen a explicat incidentul în felul următor: ”Prea multă adrenalină, o alunecare tardivă, prea multă viteză şi....iată-mă, pornesc. Boom! Mă îndrept spre acea cameră, al cărei obiectiv era fixat spre pieptul meu, însă unul dintre picioare mi-a ieşit de pe scenă. M-am folosit de cameră pentru a mă trage înapoi pe scenă”.

Incidentul a generat titluri memorabile în mass-media din Statele Unite - ”America a fost atacată de şliţul lui Bruce Springsteen” - însă acel moment nu l-a împiedicat pe rocker să susţină unul dintre cele mai bune concerte din istoria recentă a galelor Super Bowl. Chiar dacă a fost amendat mai târziu pentru faptul că a depăşit cu 40 de secunde limita de timp ce fusese alocată recitalului său.

3) BEYONCE A FĂCUT POLITICĂ

Trupa britanică Coldplay a fost artistul principal invitat să susţină un recital în 2016 la gala Super Bowl, ce a avut loc în Santa Clara, California. Însă se pare că cineva a uitat să îi spună acest lucru cântăreţei Beyonce.

Artista R&B a interpretat un singur cântec, ”Formation”, şi a subliniat mesajul piesei sale, ale căror versuri vorbesc despre discriminare rasială şi despre emanciparea persoanelor de culoare, cu ajutorul unei trupe de dansator îmbrăcaţi în costume din piele neagră şi berete negre - o referire directă la mişcarea Black Panthers, o organizaţie revoluţionară socialistă a afro-americanilor.

Unii dintre dansatori ţineau în mâini pancarte cu mesajul ”Dreptate pentru Mario Woods” - un tânăr de culoare care a fost împuşcat mortal la vârsta de 26 de ani de poliţiştii din San Francisco cu doar două luni mai devreme.

4) DIANA ROSS A PĂRĂSIT STADIONUL ÎN STILUL UNEI LEGENDE A ELEGANŢEI

Nimeni nu poate să o întreacă pe Diana Ross atunci când vine vorba despre eleganţă şi stil, iar diva pop a părut hotărâtă să dovedească acest lucru cu ocazia recitalului pe care l-a susţinut în 1996 în Tempe, Arizona. Artista americană a interpretat 10 piese şi a schimbat patru ţinute vestimentare într-un interval de 12 minute. Apoi, a sărit într-un elicopter şi a părăsit stadionul, în aplauzele spectatorilor.

5) 1987 - ANUL ÎN CARE UN IMITATOR AL LUI ELVIS PRESLEY A FOST STARUL GALEI

În primele decenii ale galelor Super Bowl, show-urile din pauza finalei campionatului de fotbal american erau asigurate de fanfare, acrobaţi şi dansatori ai studiourilor Disney. Însă show-ul din 1987 a fost mai bizar decât toate acestea la un loc. 

Un magician denumit ”Elvis Presto” a ieşit brusc dintr-o cutie, a făcut o serie de trucuri, ajutat de 2.000 de dansatori cu jumătate de normă, 102 de motociclete Harley Davidson personalizate şi ritmurile unor piese rock clasice.

În punctul culminant al show-ului, ”Prinţul prestidigitaţiei” a vrut să realizeze ”un număr de magie interactivă” - ”Alegeţi o carte, concentraţi-vă foarte tare”, le-a spus el spactatorilor, în timp ce telespectatorii priveau din casele lor acest număr cu ajutorul unor ochelari 3D.

A fost unul dintre cele mai ”ieftine” momente din istoria galelor Super Bowl şi i-a convins pe managarii Ligii Naţionale de Fotbal american (National Footbal League - NFL) să adopte o abordare mai modernă pentru ediţiile următoare ale evenimentului.

6) KATY PERRY A FOST ECLIPSATĂ DE UN RECHIN

În 2015, artista pop a sosit pe stadion pe un tigru-robot uriaş şi a părăsit scena pe o stea călătoare. Cu toate acestea, Katy Perry nu a putut să concureze cu buclucaşul ”rechin din stânga” ei, devenit celebru pe reţelele de socializare. 

Acesta era unul dintre cei doi dansatori - deghizaţi în rechini - care au flancat-o pe Katy Perry în timpul piesei ”Teenage Dream”. În timp ce dansatorul din dreapta artistei a avut o evoluţie normală, dar uşor de uitat, ”rechinul” din stânga cântăreţei i-a amuzat copios pe spectatori şi telespectatori, deoarece se agita cu frenezie pe scenă, într-o încercare disperată de a-şi aminti mişcările de dans şi paşii din acel moment coregrafic.

Înregistrarea video a acelui moment a devenit foarte repede virală şi a generat apariţia unei game variate de produse conexe, promovate chiar de Katy Perry.

În plus, atunci când show-ul cântăreţei a primit o nominalizare la premiile Emmy, Katy Perry i-a mulţumit pe contul ei de Twitter ”rechinului din stânga”.

7) NIPPLEGATE

”Sărmana” Janet Jackson. Se afla la finalul unui recital triumfător, în care a cântat cu brio multe dintre piesele ei de succes, când Justin Timberlake, în timpul momentului coregrafic de final, a tras puţin prea tare de partea din faţă a bluzei artistei, dezvăluindu-i unul dintre sâni în faţa zecilor de mii de spectatori şi milioanelor de telespectatori care urmăreau gala Super Bowl din 2004.

Puţini dintre ei au fost dispuşi să creadă că acea ”defecţiune vestimentară” a fost cu adevărat o defecţiune. Dar, dacă ar fi privit cu atenţie fotografiile realizate imediat după incident, ar fi putut să vadă că Janet Jackson părea cu adevărat umilită. Însă acele fotografii nu au fost publicate în presa de atunci.

America a fost lovită de un atac de apoplexie. The Federal Complaints Commission ar fi primit, se spune, peste 200.000 de plângeri, iar Janet Jackson a ajuns pe lista neagră a postului MTV şi a posturilor de radio americane. Cariera ei nu şi-a revenit niciodată cu adevărat pe deplin după acel incident.

Însă există şi o parte bună în această poveste. Un angajat al companiei PayPal, Jawed Karim, a ratat show-ul din pauza finalei Super Bowl şi a devenit foarte frustrat pentru că nu a putut să vadă incidentul online. 

Ca urmare, alături de prietenii lui Steve Chen şi Chad Hurley, a început să lucreze la realizarea unui site pe care utilizatorii obişnuiţi puteau să îşi descarce propriile conţinuturi. Acel site a devenit platforma YouTube.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.