Robert Downey Sr., cineast cunoscut pentru titluri ca „Putney Swope” şi „Boogie Nights” şi tatăl actorului Robert Downey Jr., a murit la New York, pe 7 iulie, la vârsta de 85 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Downey Jr. a publicat pe Instagram un mesaj în care a spus: „Noaptea trecută, tata a murit liniştit, în somn, după ani în care a îndurat ravagiile Parkinsonului... a fost un adevărat cineast nonconformist”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Downey Jr. Official (@robertdowneyjr)

Downey Sr. a fost şi actor şi a regizat câteva filme care au devenit de referinţă. „Putney Swope” din 1969 a beneficiat de o lansare mainstream şi asta a făcut ca munca lui să ajungă la un public mai mare, care s-a arătat şocat de ceea ce avea să vadă la acel moment.

Satira urmăreşte ce se întâmplă când un activist afro-american primeşte mână liberă la o agenţie de publicitate. New York Magazine l-a ales între cele mai bune zece filme ale anului.

Robert Downey Sr. a jucat în filme ca „Boogie Nights” (1997), „Magnolia” (1999) şi „The Family Man” (2000).

A prosperat în zona cinema-ului de autor în anii 1970, cu lucrări ca „Pound”, în care oamenii jucau rolul câinilor care aşteaptă să fie adoptaţi. „Greaser’s Palace” (1972) a fost o repunere în scenă scandaloasă a vieţii lui Hristos în stilul spaghetti western, iar revista Time a listat filmul între cele mai bune zece ale anului.

Tot în anii 1970, a lucrat la New York Public Theatre. A semnat, între altele, filme ca „Up the Academy”, „America” şi „Hugo Pool”. Cel mai recent lungmetraj regizat de el a fost documentarul „Rittenhouse Square” (2005).

Robert Downey Sr. a fost căsătorit de trei ori: între anii 1962 şi 1982, cu Elsie Ann Ford, în 1991 - 1994, cu Laura Ernst. Primul dintre aceste mariaje s-a încheiat cu divorţ, iar al doilea, cu moartea lui Ernst. În 1998, s-a căsătorit cu scriitoarea Rosemary Rogers.

El a avut doi copii cu Ford, pe actorul Robert Downey Jr. şi pe Allyson Downey.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.