Operele a patru autori emblematici pot fi vizionate în două dintre cele mai apreciate secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ce va avea loc între 23 iulie şi 1 august, la Cluj-Napoca - close-up Éric Rohmer, care prezintă în copii recent restaurate opt dintre filmele-reper ale unuia dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie, şi tradiţionala secţiune 3x3, în care sunt revizitate operele a trei regizori de marcă: românul Iosif Demian, poloneza Małgorzata Szumowska şi spaniolul Luis García Berlanga, de la naşterea căruia, în 2021, se împlinesc 100 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizor, scenarist, critic de film şi jurnalist, Éric Rohmer (1920 - 2010) este unul dintre cei mai longevivi cineaşti din Noul Val francez.

Stilul său unic, eliberat de constrângerile cinematografiei clasice, explorează natura umană prin intermediul relaţiilor romantice, cu o atenţie deosebită acordată discrepanţelor dintre aparenţă şi esenţă. „Rohmer este cel mai bun regizor al zilelor noastre”, declara François Truffaut într-un interviu în 1973. A fost redactor-şef al prestigioasei publicaţii Cahiers du cinéma, între anii 1957 şi 1963, şi a regizat peste 20 de lungmetraje, grupându-şi majoritatea filmelor în colecţii tematice precum „Poveşti morale”, „Comedii şi proverbe” şi „Poveştile celor patru anotimpuri”.

Aprecierea internaţională a venit odată cu „Ma nuit chez Maud/ Noaptea mea cu Maud” (1969), nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar. Următorul său film, „Le genou de Claire/ Genunchiul lui Claire” (1970), în care joacă şi scriitoarea Aurora Cornu, i-a adus numeroase premii, printre care trofeul suprem la Festivalul de la San Sebastian.

Ambele vor putea fi vizionate la TIFF, alături de „Les nuits de la pleine lune/ Nopţile cu lună plină” (1984), „Le rayon vert/ Raza verde” (1986, distins cu Leul de Aur la Veneţia) şi toate cele patru filme din inconfundabila serie a anotimpurilor: „Conte de printemps/ Poveste de primăvară” (1990), „Conte d’hiver/ Poveste de iarnă” (1992), „Conte d’été/ Poveste de vară” (1996), „Conte d’automne/ Poveste de toamnă” (1998). Close-up Éric Rohmer este prezentat deInstitutul Francez din România.

Creator renumit de satire cinematografice, regizorul spaniol Luis García Berlanga s-a remarcat în lumea filmului printr-o abordare unică a problemelor cu care se confrunta societatea contemporană lui, aducând pe marele ecran subiecte fierbinţi precum mascarada politică, ipocrizia religioasă, laşitatea sau intoleranţa. În cadrul mini-retrospectivei dedicate acestui autor, spectatorii vor urmări, în copii proaspăt restaurate digital, debutul său din 1953 cu „Bienvenido, Mister Marshall/ Bun venit, domnule Marshall”, dublu premiat la Cannes, „Placido” (1961), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film vorbit într-o limbă străină în 1962, dar şi „El verdugo/ Călăul” (1963), câştigătorul Premiului FIPRESCI la Veneţia.

„Bienvenido, Mister Marshall”
„Bienvenido, Mister Marshall”

Cele trei filme prezentate în secţiunea 3x3 fac parte din programul „Berlanga, the Bitter Laugh”, prezentat în colaborare cu AECID, Instituto Cervantes, Acción Cultural Española, Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA) şi Filmoteca Española, în cadrul Centenarului Luis García Berlanga. Filmele sunt prezentate la TIFF în colaborare cu Ambasada Spaniei la Bucureşti, în contextul unui amplu program dedicat cinematografiei  spaniole.

Unul dintre cei mai importanţi cineaşti autohtoni, Iosif Demian (n. 1941) s-a remarcat la început de carieră ca director de imagine, odată cu „Nunta de piatră” (1972), co-regizat de Mircea Veroiu şi Dan Piţa. A debutat în regie cu „Urgia” (1977), realizat alături de Andrei Blaier, iar în 1980 a lansat „O lacrimă de fată”, proiectat în 1982 în secţiunea Un Certain Regard la Cannes. Producţia va fi inclusă în acest an în mini-retrospectiva dedicată regizorului, alături de versiunea restaurată a filmului „Baloane de curcubeu” (1982), cu o istorie profund marcată de cenzura comunistă care l-a împins pe Demian să emigreze în Australia în 1985. Selecţia va fi completată de „Rondul de noapte”, cel mai recent film al autorului, proiectat pentru prima dată pe marele ecran.

„Baloane de curcubeu”
„Baloane de curcubeu”

Nume proeminent al cinematografiei poloneze contemporane, Małgorzata Szumowska (n. 1973) a semnat până în prezent nouă lungmetraje, numeroase scurtmetraje şi documentare şi deţine un număr impresionant de trofee obţinute la marile festivaluri. Filmele pe care le scrie şi regizează cuceresc audienţa printr-o abordare intimă şi personală a unor subiecte şi personaje care-şi găsesc rareori locul în media. La TIFF 2021, spectatorii vor urmări „Trupul/ Body”, câştigătorul trofeului Ursul de Argint la Berlinala din 2015, „Mutra/ Mug”, distins cu Ursul de Argint în 2018, şi recentul „N-o să mai ningă niciodată/ Never Gonna Snow Again”, recompensat cu o menţiune specială la Veneţia (2020). Filmele din această secţiune sunt prezentate de Institutul Polonez.

„Mutra”
„Mutra”
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.