O amplă retrospectivă dedicată influenţelor majore pe care animaţia olandeză le-a manifestat, de-a lungul istoriei sale de o sută de ani, asupra întregii industrii creative va fi prezentată la cea de-a 15-a ediţie Animest, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, în perioada 9 - 15 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Industria animaţiei olandeze s-a dezvoltat, în ultimii o sută de ani, cucerind juriile marilor festivaluri prin abordări temerare şi tehnici inovatoare. Tot ea a dat viaţă primelor spoturi publicitare animate, generând o adevărată revoluţie în advertising.

Secţiunea dedicată cuprinde 41 de scurtmetraje şi un lungmetraj documentar despre un pionier al animaţiei. Scurtmetrajele sunt grupate tematic şi curatoriate de istoricul de film Mette Peters cu ocazia centenarului animaţiei olandeze sărbătorit anul trecut, respectiv selectate de festivalul de film de animaţie Kaboom din Amsterdam.

O notă aparte o reprezintă abordarea unor teme curajoase, precum problematica LGBT+, egalitatea de gen şi anxietăţile cu care se confruntă societatea contemporană, aşa cum arată cele 11 scurtmetraje reunite sub titlul „Dutch Identities”, produse între 1973 şi 2019, selectate special pentru Animest de programatorul principal al festivalului Kaboom, Maarten van Gageldonk.

O colecţie impresionantă de bijuterii de arhivă reprezintă programul „Dutch Classics: life philosophies”. Cele şapte poveşti alcătuiesc o călătorie de 80 de minute la bordul maşinii timpului, dezvăluind perspective inedite asupra existenţei, conturate prin tehnici care au inovat, în acele momente, întreaga industrie cinematografică. Printre aceste filme se numără şi „Father and Daughter” (r. Michael Dudok de Wit), premiat cu un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Artiştii olandezi s-au remarcat şi printre autorii noilor concepte creative din lumea publicităţii, ei fiind pionierii utilizării animaţiei în industria advertising-ului. Primele lor spoturi vor putea fi urmărite în programul „Dutch Classics: musical encounters”, o aventură muzicală complexă, ce include videoclipurile animate care au făcut istorie.

Secţiunea „Dutch Classics: fun for kids”, o selecţie de şase scurtmetraje animate pentru copii, produse între 1944 şi 2017, face parte de asemenea din program.

Prezentat în 2014 la Annecy şi premiat cu Golden Orchid, documentarul „The Disney of Duivendrecht (A Businessman’s Idea of an Artist)” s-a bucurat de recenzii favorabile după participarea la cele mai importante festivaluri de profil din lume. Filmul spune povestea mai puţin cunoscută a artistului şi producătorului Joop Geesink, un pionier al animaţiei cu păpuşi, care a cucerit întreaga lume între anii 1940 şi 1970, câştigând peste 80 de trofee internaţionale şi producând spoturi publicitare animate pentru cele mai importante branduri din istorie. Filmul include fragmente din creaţiile sale, dar şi interviuri cu angajaţii studioului pe care l-a condus timp de 30 de ani, şi va putea fi urmărit în premieră în România. 

Olanda va fi prezentă la Animest şi prin doi reprezentanţi de seamă ai industriei, invitaţi în juriile internaţionale a două dintre competiţiile Animest: Wouter Jansen, fost programator pentru festivalul de filme de scurtmetraj Go Short şi în prezent directorul unei agenţii de distribuţie de film, va analiza filmele incluse în secţiunile de scurtmetraj şi filme studenţeşti, iar regizorul şi animatorul Albert 't Hooft va face parte din juriul competiţiei de lungmetraj şi film românesc. Ambii invitaţi vor avea prezentări în cadrul festivalului în care vor vorbi despre situaţia animaţiei olandeze şi vor detalia domeniile în care activează: distribuţia, respectiv producţia de filme de animaţie.

Abonamentele şi biletele pentru cea de-a 15-a ediţie Animest vor fi disponibile în curând pe animest.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.