Sute de artişti - jazz, pop, rock şi muzică simfonică - au urcat pe scene din Bucureşti şi din ţară în decursul ultimelor 12 luni. Între cele mai importante evenimente muzicale ale anului se numără concertele trupelor Dream Theater, Placebo şi Kings of Leon, festivalurile Electric Castle şi „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soprana Tarja Turunen, formaţia progressive rock Jethro Tull, Nitai Hershkovits Trio şi saxofonistul jazz Kenny Garrett se numără printre artiştii străini care au concertat în luna februarie pe scene din Bucureşti.

Cântăreaţa rock Lita Ford şi grupul experimental Swans au cântat, în luna martie, la Bucureşti. În seria evenimentelor muzicale s-a numărat şi revenirea lui Bill Laurance, pianistul grupului Snarky Puppy, a trupei Postmodern Jukebox şi a pianistului Richard Clayderman.

Trio-ul belgian Dans Dans a concertat pentru prima dată în ţara noastră, în clubul Control, în cadrul proiectului Jazz Nouveau. O premieră a reprezentat-o şi concertul grupului american Phantogram de la Quantic.

Luna aprilie a fost una bogată în evenimente musicale - Apocalyptica şi Phoenix au marcat, la Bucureşti, împlinirea mai multor decenii de la debut, Parkway Drive, Pink Martini şi Gregory Porter şi-au prezentat cele mai noi albume, în timp ce Omara Portuondo, Gianna Nannini şi Natalie Imbruglia, cele mai cunoscute piese ale lor.

Gianna Nannini (Foto: Inquam Photos)
Gianna Nannini (Foto: Inquam Photos)

Cântăreaţa americană folk-rock Joan Osborne a cântat în premieră la Bucureşti, în luna mai, când trupele Deep Purple şi Dream Theater au revenit în Capitală pentru a-şi prezenta cel mai nou album, respectiv pentru a marca un sfert de secol de la apariţia unuia dintre cele mai titrate discuri progressive rock, „Images and Words”.

Chitaristul jazz Marc Ribot a susţinut un concert solo, în clubul Control, după ce, în urmă cu cinci ani, el urcase pe scena festivalului de la Gărâna. Al Di Meola a revenit şi el în Capitală, pentru a-şi prezenta cel mai recent album, „Elysium” (2015).

Considerat concertul anului la Bucureşti, show-ul Kings of Leon a fost şi singurul organizat pe Arena Naţională. La jumătatea lunii iunie, trupa americană şi-a prezentat cel mai nou album, „Walls”, al şaptelea material de studio al grupului, lansat la începutul acestui an.

Trupa britanică Placebo a revenit la Bucureşti pentru a sărbători 20 de ani de existenţă, la Arenele Romane. Între concertele care au avut loc în iunie s-au numărat Parov Stelar, Andrea Bocelli, Patricia Kaas şi Evanescence.

Branford Marsalis, la Bucharest Jazz Festival, Depeche Mode, pe Cluj Arena, şi David Guetta, la festivalul Timeshift, au fost câteva dintre evenimentele muzicale ale lunii iulie.

Formaţia franceză progressive metal Gojira a concertat la Arenele Romane, în turneul de promovare a celui mai recent album lansat, „Magma”, apărut în luna iunie a anului trecut.

Bill Frisell Trio, David Torn, alături de proiectul său muzical „Sun of Goldfinger”, şi Melt Trio au fost capete de afiş la cea de-a 21-a ediţie a Gărâna Jazz Festival.

Pe scenele festivalului Electric Castle au urcat zeci de artişti din România, dar şi House of Pain, Franz Ferdinand şi Deadmau5, în timp ce la Timeshift Bucharest Music Festival, aflat la prima ediţie, numele importante au fost David Guetta, Orbital şi Mogwai.

Depeche Mode a venit pentru a treia oară în România, însă a concertat pentru prima data la Cluj-Napoca, unde şi-a promovat albumul „Spirit”, lansat în primăvară.

La ediţia de anul acesta a festivalului Artmania au concertat Tarja (Finlanda), Devin Townsend Project (Canada), Lacuna Coil (Italia) şi Riverside (Polonia).

Ultima lună de vară a fost marcată de festivaluri - Untold, cu Dj-ul Armin van Buuren cap de afiş, Afrojack, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Ellie Goulding, Hurst şi MØ, Rockstadt Extreme Fest, cu Annihilator, Kreator, Solstafir, Opeth, Napalm Death şi Leprous, şi Summer Well, cu Editors, Interpol, The Kills şi Nothing But Thieves.

Peste 3.000 de artişti străini şi români, în peste 80 de evenimente la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din ţară, şi 37 de lucrări de George Enescu în interpretări de top, la cea de-a 23-a ediţie a Festivalului „George Enescu”, care s-a desfăşurat în perioada 2 - 24 septembrie.

În luna octombrie, pianista japoneză Hiromi Uehara şi harpistul columbian Edmar Castañeda au susţinut un concert la Ateneul Român. Acesta a fost al patrulea concert pe care artista japoneză l-a susţinut la Bucureşti, după ce a prezentat The Trio Project (cu Anthony Jackson şi Simon Phillips), în 2012 şi 2015, şi a susţinut un show solo în 2014.

Hiromi Uehara şi Edmar Castañeda
Hiromi Uehara şi Edmar Castañeda

Trupa britanică progressive rock Anathema a cântat la Arenele Romane, concertul fiind deschis de formaţia franceză Alcest, iar Sting a concertat pentru prima dată la Cluj-Napoca.

Lacuna Coil şi invitaţii speciali Cellar Darling, trupă formată din foştii membri Eluveitie, inclusiv solista Anna Murphy, au concertat în premieră în Bucureşti, la Quantic club, în noiembrie. Violonistului Ara Malikian, care şi-a prezentat cel mai nou album, „The Incredible Story of Violin”, s-a aflat pntru a doua oară la Bucureşti.

Duo-ul 2Cellos a revenit şi el pe scena bucureşteană, în luna decembrie. La fel şi trupa germană Helloween, iar formaţia islandeză Solstafir a susţinut primul concert în Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.