”Varekai” înseamnă ”oriunde”, dar şi sute de tone de echipament, 50 de artişti, numere periculoase de acrobaţie, costume spectaculoase, toate purtând marca Cirque du Soleil şi toate vor fi pe scena Romexpo, miercuri, în primul spectacol din seria celor şapte pe care acrobaţii le vor susţine la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cincizeci de artişti din 20 de ţări vor urca pe scena bucureşteană. Dintre ei, doar 11 sunt femei. Cel mai tânăr membru al echipei de artişti are 19 ani, iar cel mai în vârstă, 60 de ani, şi joacă rol de clovn.

Scena şi decorul au fost montate marţi la Romexpo. Miercuri, înainte de prânz, artiştii Cirque du Soleil îşi începuseră repetiţiile, pentru a se acomoda cu spaţiul.

Repetiţiile pentru exerciţiile aeriene durează în jur de 15 minute. Pentru că echipamentul călătoreşte permanent, echipa doreşte să se asigure că totul este la standarde - viteza, înălţimea. În plus, şi coregrafia este reluată, pentru ca, în spectacol, să nu existe nicio incoerenţă.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Artiştii, care vin din domenii ca dans, acrobaţie, teatru şi muzică, se antrenează şi în spatele scenei. ”Karen, care este trapezista noastră, se antrenează pe cont propriu timp de două ore în fiecare zi. Rutina este alta pentru fiecare artist. Ila obişnuia să practice sporturi acvatice. Ea lucrează aproximativ o oră în fiecare zi, doar pentru a-şi păstra masa musculară”, a povestit Julie Desmarais, agent de presă al companiei.

”Varekai” este prezentat de două echipe, care călătoresc prin lume simultan. În cea prezentă la Bucureşti nu este niciun român, însă în staff şi în distribuţia spectacolelor Cirque du Soleil.

Varekai înseamnă "oriunde" în limba rromă, limba hoinarilor universali. Regizată de Dominic Champagne, această producţie aduce un omagiu sufletului nomad, spiritului şi artei tradiţionale a circului, precum şi celor care-şi caută mereu, cu o pasiune infinită, calea către Varekai. Este o poveste despre dragoste şi despre speranţă.

Artiştii plutesc deasupra scenei de la o înălţime de aproape 20 de metri. Solo sau în duet, numerele de acrobaţie aeriană sunt impresionante. ”Varekai” prezintă zece numere diferite de acrobaţie.

Francois Gravel are 33 de ani, este canadian, născut în Montreal, şi este trapezist. Să ajungă la Cirque du Soleil a fost visul copilăriei sale. A reuşit în 2014, după ce a acumulat experienţă în spectacole de cabaret şi circ. ”Este dificil, pentru că în fiecare săptămână ajungem într-o altă ţară. Dar este frumos. Totul este bine organizat în Cirque du Soleil. Ne antrenăm mult şi înainte şi după spectacole”.

Canadianul mărturiseşte că artiştilor le sunt puse la dispoziţie de companie fizioterapeuţi şi maseuri, mâncare şi programe alimentare speciale.

”Ne antrenăm, în medie, 4 - 6 ore pe zi şi avem o zi liberă pe săptămână”, mai spune Gravel, al cărui număr din ”Varekai” durează 7 minute. Spectacolul este, în viziunea sa, foarte colorat, strălucitor şi vesel, plin de lumină şi muzică.

Se simte ca într-o mare familie în Cirque du Soleil. ”Echipa este formată din peste o sută de persoane. Este foarte plăcut. Toţi suntem profesionişti şi avem acelaşi scop. Suntem departe de casă, aşa că ne susţinem reciproc”.

Decorul este format din mai mult de 300 de copaci din metal, iar doar opt dintre ei vor fi folosiţi pentru spectacol. Luminile vor fi cele care vor modifica atmosfera şi ritmul.

Două sute de tone de echipament au sosit la Bucureşti în 22 de camioane - sunet, lumini, maşini de spălat şi călcat, maşini de cusut.

Costumele sunt spălate după fiecare show. Sunt uscate, retuşate, dacă este nevoie, şi călcate. În total, 2.000 de piese de costume. Pentru fiecare dintre cele care sunt folosite pe scenă există câte două sau trei dubluri.

Ele au fost create de designerul japonez Eiko Ishioka, premiată cu Oscar pentru costumele filmului ”Dracula” (1992), regizat de Francis Ford Coppola. Ea a fost inspirată de pădurea tropicală şi de creaturi exotice. ”Varekai” reprezintă prima sa colaborare cu arta circului.

Culori vii, paiete şi materiale fine sunt caracteristicile vestimentaţiei artiştilor. Realizarea unui costum durează aproximativ şase luni, d ela comandă la finalizare. Toate costumele sunt făcute în Montreal şi sunt realizate special pentru fiecare artist. Principalul material folosit este lycra.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

”Eiko Ishioka şi-a dorit să accentueze anumite părţi ale corpului, să dea senzaţia că şi costumul se mişcă”, a mai povestit Desmarais.

Lor li se alătură peruci şi măşti, 250 de perechi de pantofi din piele făcuţi pe măsura fiecărui artist, care sunt pictaţi în fiecare săptămână.

De la premiera care a avut loc în 2002, ”Varekai” a ajuns în peste 30 de ţări.

Reprezentaţiile vor începe, în zilele de 3, 4, 5 şi 6 mai, de la ora 16.30 şi 20.00, iar pe 7 mai vor avea loc câte două reprezentaţii, de la ora 13.00 şi ora 20.00.

Bilete au preţuri de la 127 la 550 de lei.

Cirque du Soleil a fost fondat în 1984, în Montreal, când trupa era formată din 20 de artişti de stradă. Astăzi este o importantă organizaţie cu sediul în Québec, ce oferă divertisment de înaltă ţinută artistică. Compania are 4.000 de angajaţi, incluzând mai mult de 1.300 de artişti din aproximativ 50 de ţări. Peste 160 de milioane de spectatori din peste 400 de oraşe de pe toate continentele au urmărit, până în prezent, spectacolele Cirque du Soleil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.