Regizorul iranian Jafar Panahi, unul dintre cei mai premiaţi realizatori ai ţării sale, a început o grevă a foamei în închisoarea Evin din Iran, unde este închis de anul trecut. Tahereh Saeidi, soţia sa, a anunţat vestea pe pagina ei de Instagram.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această arestare seamănă mai mult cu banditismul şi luarea de ostatici decât cu executarea unei pedepse”, se arată în declaraţia tradusă de The Hollywood Reporter.

Regizorul a anunţat că refuză orice mâncare, băutură şi medicamente până la ieşirea din închisoare. „Voi rămâne în această stare până când trupul meu fără viaţă va fi eliberat din închisoare”, adaugă el.

Jafar Panahi a fost arestat împreună cu regizorul Mohammad Rasoulof şi colegul său Mostafa Aleahmad pentru „tulburarea ordinii publice”. Aceştia sunt acuzaţi că au încurajat protestele după prăbuşirea unei clădiri în mai, care a ucis 43 de persoane.

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, printre care o personalitate a mişcării de reformă Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de „activităţi împotriva securităţii statului”.

Artistul disident Jafar Panahi a fost arestat şi apoi condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi o interdicţie de 20 de ani de a regiza sau scrie filme, de a călători sau chiar de a vorbi în presă. Cu toate acestea, a continuat să lucreze şi să trăiască în Iran.

El a fost condamnat pentru „propagandă împotriva regimului”, după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 împotriva realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Republicii Islamice.

Jafar Panahi a obţinut Leul de Aur în 2000 pentru „The Circle”, Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu „Three Visages”, la trei ani după Ursul de Aur la Berlin cu „Taxi Teheran”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.