Festivalul Lumière de la Lyon îl va omagia pe regizorul german al filmelor "Paris, Texas" şi "Wings of Desire", Wim Wenders, în cadrul celei de-a 15-a ediţii, care va avea loc între 14 şi 22 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sărbătorind la Lyon, locul de naştere al Cinematografului Lumière, acest cineast călător, virtuoz polimorf şi vizionar şi fotograf desăvârşit, care nu a încetat niciodată să se reinventeze şi care a avut o mie de vieţi, a fost o alegere evidentă de multă vreme", explică conducerea festivalului într-un comunicat de presă.

"Filmele sale afirmă stilul şi temele sale cheie: rătăcirea, călătoria, singurătatea, dar şi o anumită mitologie a road trip-ului american", adaugă conducerea festivalului, referindu-se la opera lui Wim Wenders, care va susţine un master class cu puţin timp înainte de ceremonia de decernare a premiilor.

Printre cele 180 de filme şi 448 de proiecţii programate la Lyon şi în zona sa metropolitană în timpul festivalului, va avea loc o retrospectivă a filmelor sale, printre care şi celebrul documentar "Buena Vista Social Club" (1999).

Wim Wenders, în vârstă de 78 de ani, va prezenta în premieră cel mai recent film al său, "Perfect Days", care va fi lansat în cinematografe la 29 noiembrie, precum şi documentarul "Anselm", lansat la 18 octombrie.

Cineastul, ale cărui trei expoziţii fotografice sunt prezentate la Institutul Lumière, va fi însoţit de o serie de invitaţi de prestigiu, printre care regizorii americani Wes Anderson, Alexander Payne şi Taylor Hackford, actriţele spaniole şi franceze Marisa Paredes şi Karin Viard, precum şi regizorii francezi şi britanico-americani Jean-Jacques Annaud şi Terry Gilliam. Acesta din urmă va participa, de asemenea, la un masterclass.

De asemenea, spectatorii festivalului vor putea vedea în premieră cel mai recent film al regizorului japonez Hayao Miyazaki, "The Boy and the Heron", cu câteva zile înainte de lansarea în Franţa. De asemenea, vor fi proiectate filmele "La sociedad de la nieve" al spaniolului Juan Antonio Bayona, "La Passion de Dodin Bouffant" de Tran Anh Hùng şi "Second Tour" de Albert Dupontel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.