Laureatele celor două secţiuni competitive dedicate tinerelor talente la Festivalul Filmului Francez, (1-12 iunie) sunt regizoarele Charline Bourgeois-Tacque pentru filmul „Les amours d’Anaïs”, în Competiţia Tinere Talente Lungmetraj şi Lila Pinell pentru filmul „Le roi David” în Competiţia Tinere Talente Scurtmetraj. Ambele filme au fost alese dintr-o selecţie de cinci titluri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câştigătorii celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Filmului Francez, care a avut loc la Bucureşti şi în alte 10 oraşe din ţară, sub deviza „nos yeux grands ouverts/ochii noştri larg deschişi”, au fost anunţaţi sâmbătă, la Cinema Elvire Popesco.

În secţiunea Lungmetraj, câştigătorul a fost ales prin vot de publicul din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Deşi scorul dintre cele mai bine clasate filme a fost extrem de strâns, premiul a mers în final către „Les Amours d’Anaïs”, o comedie despre (dez)amăgirile amoroase ale unei tinere de 30 de ani jucată de Anaïs Demoustier, deopotrivă meditativă şi lejeră, amuzantă şi melancolică. Regizoarea Charline Bourgeois-Tacquet va primi o bursă în valoare de 1.000 de euro acordată de Institutul Francez. Mai mult, un pachet de susţinere din partea TV5 Monde va fi oferit distribuitorului român care va aduce filmul pe ecranele din ţară.

În secţiunea Scurtmetraj, filmul câştigător a fost a decis de un juriu format din trei tineri critici de film: Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper. „Premiul nostru merge către 'Le roi David' pentru percepţia prezentului, pentru capacitatea de a capta spiritul complicat, dulce-amărui al generaţiilor recente. Ne-a impresionat protagonista filmului - o feminitate nuanţată, arătată în totalitatea momentelor sale puternice, dar şi în cele ridicole. O feminitate pe care o ştim, pe care o putem recunoaşte”. Premiul oferit regizoarei Lila Pinell pentru „Le Roi David” este un sejur de creaţie la Résidence de Poche/Rezidenţa de buzunar la Bucureşti a Institutului Francez din România.
 


După ce a studiat literatură şi teatru, Charline Bourgeois-Tacquet a avut, pentru o  vreme, o activitate editorială. În 2016, a regizat şi a produs primul său scurtmetraj. În  2018, a atras aprecieri pozitive pentru al doilea scurtmetraj al său, Pauline Enslaved,  ales în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului internaţional de film de la  Cannes şi la Festivalul de film de la Clermont-Ferrand, unde a primit Premiul Special  al Juriului şi Premiul revistei Telerama. Acelaşi film a fost, de asemenea, preselectat  pentru Premiile César din 2020 şi a câştigat mai multe premii în festivaluri  internaţionale. „Les amours d’Anaïs” este primul lungmetraj al lui Charline Bourgeois- Tacquet. Filmul a avut premiera internaţională la Semaine de la Critique Cannes 2021.

Lila Pinell, care a studiat filozofia, a urmat un master în film documentar la  Lussas. A regizat primul său film în 2009 şi a început o lungă colaborare cu Chloé  Mahieu. Filmele Lilei au fost difuzate pe canalele Arte, France 2 şi la numeroase  festivaluri. Debutul ei în lungmetraj, Kiss and cry, regizat împreună cu Chloé, a avut  premiera în 2017, în cadrul secţiunii ACID, la Cannes, şi a fost lansat în cinematografe  în acelaşi an. Scurtmetrjul „Le Roi David” a fost distins cu Marele Premiu şi Premiul  juriului studenţesc - Clermont-Ferrand 2022; Premiul Jean Vigo 2021 pentru cel mai  bun scurtmetraj; Marele premiu al publicului - Festival Silhouette 2021. 

Ambele filme au putut fi revăzute duminică într-o proiecţie specială în aer liber la Un Teatru Open Air (strada Pictor Arthur Verona).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.