Regina Elizabeth a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic, va împlini vârsta de 90 de ani, joi, şi îşi va petrece această aniversare în familie, la Castelul Windsor, informează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul de joi, 21 aprilie, reprezintă doar un fel de ”repetiţie” pentru petrecerile din iunie, când britanicii, sperând la o zi însorită, vor sărbători printr-o paradă regală încoronarea reginei Elizabeth a II-a.

Obişnuita reţinere de care dă dovadă suverana cu ocazia evenimentelor din viaţa ei privată nu a împiedicat însă mass-media britanică să ”o ia puţin razna”, odată cu apropierea acestei aniversări speciale. Postul ITV a difuzat deja un documentar pe această temă, ”Our Queen at 90” (”Regina noastră la 90 de ani”), care l-a ajutat să îşi crească audienţa de Paşte, iar revista Tatler nu numai că a publicat o fotografie a reginei pe coperta sa, ci a publicat şi un supliment în onoarea ei. 

Evenimentele de joi pot fi considerate ”o repetiţie” pentru celebrările oficiale, plănuite pentru începutul lunii iunie, deschizând drumul pentru un veritabil ”sezon de petreceri”, care vor dura şase săptămâni şi care vor culmina cu sute de petreceri de străzile oraşelor britanice.

”Iunie este luna în care se întâmplă totul. Va fi cea mai mare mare extravaganză, cu petreceri de stradă şi tot restul”, a declarat Sophia Money-Coutts, director al departamentului Features din cadrul revistei Tatler. ”De acum înainte, acoperirea mediatică va fi neobosită. Republicanii vor plânge”. 

Într-adevăr, nu este o perioadă prea bună pentru criticii monarhiei. Afecţiunea pe care britanicii o au pentru regină se manifestă cu precădere în timpul acestor celebrări naţionale - peste 1 milion de oameni s-au reunit în 2002 în faţa Palatului Buckingham pentru a o saluta pe suverană, cu ocazia Jubileului de Aur al acesteia. 

Regina şi familia ei au trecut prin câteva perioade dificile în ultimele două decenii, în special în perioada morţii prinţesei Diana în 1997, însă popularitatea casei regale a crescut spectaculos după căsătoria prinţului William cu Catherine Middleton şi naşterea celor doi copii ai lor, prinţul George - al treilea în ordinul de succesiune la tron - şi prinţesa Charlotte. 

Elizabeth a II-a, cu zâmbetul ei infailibil, taioarele colorate şi pălăriile sale excentrice, pare să nu fi fost afectată de trecerea timpului. Chiar dacă este obosită, nu arată niciodată acest lucru. Şi-a relaxat totuşi programul de lucru şi cel al vizitelor oficiale de stat - singura concesie pe care a făcut-o după împlinirea vârstei de 89 de ani - şi nu arată niciun semn de slăbiciune fizică sau mintală.

Destul de bine se menţine şi prinţul Philip, în vârstă de 94 de ani, în pofida mai multor probleme de sănătate, care au inclus şi o intervenţie chirurgicală pentru deblocarea unei artere coronariene. 

Potrivit The Associated Press, amândoi par sănătoşi şi în formă, deşi copiii şi nepoţii lor îşi asumă tot mai multe responsabilităţi, începând de la sarcinile de rutină, precum prezenţa la inaugurarea unei aripi a unui spital, şi până la evenimente mai importante, precum prezidarea reunilor şefilor de state din Commonwealth.

În iunie, regina va fi prezentă şi la parada Trooping The Color, care marchează încoronarea sa, dar şi la cursele de cai Royal Ascot.

Cântăreaţa pop australiană Kylie Minogue, cântăreaţa britanică Jess Glynne şi mezzosoprana galeză Katherine Jenkins se numără printre vedetele care vor participa la un concert cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii. Concertul, care se înscrie într-o serie de manifestări ce vor avea loc pe durata a patru zile, va fi prezentat de duoul umoristic Ant and Dec şi va avea loc în luna mai, la Castelul Windsor. Vor mai urca pe scenă cântăreaţa Beverly Knight, actorul Martin Clunes şi actorul Damian Lewis, protagonistul serialului american ”Homeland” şi al miniseriei TV britanice ”Wolf Hall”. 

Elizabeth a II-a, născută pe 21 aprilie 1926, a urcat pe tronul Marii Britanii la data de 6 februarie 1952 şi este suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.