Coordonatele culturale ale sfârşitului de săptămână în Bucureşti sunt festivalurile urbane Street Delivery şi B-FIT, premiera cu trei lucrări într-un spectacol de balet la Opera Naţională, festivalul pentru copii din Parcul Kiseleff şi o expoziţie cu instantanee din copilăria regelui Mihai I, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera Naţională Bucureşti prezintă vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, trei lucrări coregrafice prezentate pentru întâia dată pe o scenă din România: ”In the Middle, Somewhat Elevated”, realizat de William Forsythe, ”In the Night”, în coregrafia lui Jerome Robbins, cel care a realizat faimosul dans din ”West Side Story”, şi ”Theme and Variations”, de George Balanchine.

Strada Arthur Verona devine, timp de trei zile (10-12 iunie), un laborator în care meserii uitate primesc un suflu nou. Vizitatorii Street Delivery pot urmări desfăşurarea, pas cu pas, a 12 ateliere de arte şi meserii, de la fierărie, croitorie, legătorie de carte, tapiţerie şi serigrafie, până la sticlărie, tâmplărie, butaforie, depanare sau xilogravură. În grădina TIAB, care se află lângă Cărtureşti Verona, cinefilii sunt invitaţi la prima ediţie a Audience Award Film Festival, un proiect care aduce publicului român filmele premiate de spectatorii marilor festivaluri de film de la Toronto, Sundance, Berlin şi Rotterdam. Mai multe filme vor rula şi la Cinema Elvira Popescu.

Până duminică seara, bucureştenii şi turiştii pot vedea spectacole în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă din Bucureşti B-FIT in the Street. Sâmbătă, de la ora 21.30, va avea loc unica reprezentaţie a trupei olandeze Globe, care va transforma Piaţa ”George Enescu” într-un univers fantastic, prin numere de circ, acrobaţii şi proiecţii video.

Seara de sâmbătă va fi continuată de parada B-FIT, de la ora 22.20, la care vor participa aruncători de steaguri, tablouri interactive, o fanfară burlescă, arlechini, girafe, balerine pe catalige şi figuri fantastice de dimensiuni gigantice. Artiştii vor pleca din Piaţa ”George Enescu” şi vor străbate centrul oraşului via Calea Victoriei şi Bulevardul Regina Elisabeta, oprindu-se în Piaţa Universităţii.

Tot sâmbătă, de la ora 22.45, va avea loc singurul spectacol ”Horses of Light and Pegasus”, cea mai nouă creaţie a companiei Quidams, sub forma unei parade a căror personaje îşi schimbă forma sub ochii spectatorilor.

Festivalul se va încheia, duminică, cu un spectacol de jonglerii cu focul, susţinut de trupa românească Firewinds de la 21.45 şi 22.30, în Piaţa Sfântul Anton.

Pentru amatorii de istorie, în foaierul Sălii Media a Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), vizitatorii au ocazia să vadă, în acest weekend, 40 de panouri fotografice care îl înfăţişează pe Regele Mihai copil, la doar trei luni, alături de părinţii săi, regina Elena şi regele Carol al II-lea, la joacă, în leagăn, grădinărind, iarna pe schiuri de lemn, învăţând să tragă cu puşca de vânătoare, costumat în indian, cu lotca, călărind sau la scăldat, instantanee care sunt reunite în expoziţia ”Regele Mihai - o copilărie fericită”.

Tot la TNB se joacă, vineri seara, spectacolele ”Toţi fiii mei”, regizat de Ion Caramitru, de la ora 19.00, la Sala Mare, şi ”Medeea, mama mea”, regizat de Ivan Dobcev şi Margarita Mladenova, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

Sâmbătă, la Naţionalul bucureştean pot fi văzute spectacolele ”Bârfe, zvonuri şi minciuni” (Sala Studio), în regia lui Ion Caramitru, de la ora 19.30, şi ”Cinci femei de tranziţie” (Sala Pictura), de Rodica Popescu Bitănescu, de la ora 20.00.

Duminică, la TNB se joacă ”Omul care a văzut moartea” (Sala Pictura), în regia lui Dan Tudor, de la ora 12.00, ”Furtuna” (Sala Mare), regizat de Alexander Morfov, şi ”Idolul şi Ion Anapoda” (Sala Studio), în regia lui Ion Cojar, de la ora 19.30, şi ”(D)efectul Placebo” (Sala Mică), producţie realizată de Centrul de Creaţie şi Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB, de la ora 20.00.

Timp de trei zile, cu ocazia celei de-a treia ediţii a festivalului Amintiri din Copilărie, Teatrul ”Ion Creangă” va transforma Parcul Kiseleff într-un loc de joacă pregătit cu atenţie, presărat cu ”praf de cretă, păstrat şi reîmprospătat amintiri”. Duminică, de la ora 11.00, personajele preferate ale celor mici coboară de pe scenă pentru o plimbare-sărbătoare pe Şoseaua Kiseleff, la Parada Teatrelor pentru Copii. Alături de eroii şi eroinele din spectacolele Teatrului ”Ion Creangă” vor defila personaje de la Teatrul Pavana, Opera Comică pentru Copii, acrobaţi de la Circ & Variete Globus, Trupa Frustica, dar şi studiouri pentru copii (Casa de Balet şi Victoria Dance Studio), asociaţii (A.C.T.O.R – Asociatia Culturală pentru Teatru şi Origami din România şi Asociaţia Institutul de Artă Euro Asiatic) şi grupuri corale (Meloritm şi Grupul folcloric ”Mlădiţe Ilfovene”).

Cinefilii vor putea viziona, în premieră, în cinematografe, filmele ”Warcraft. Începutul/ Warcraft”, de Duncan Jones, şi ”Oachi, prinţul din junglă/ Ribbit”, de Chuck Powers.

În acest sfârşit de săptămână, Andre Rieu şi Johann Strauss Orchestra susţin, pe 11 şi 12 iunie, de la ora 20.30, concerte în Piaţa Constituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.