Kanye West a fost dat în judecată de un cunoscut cântăreţ rock şi compozitor ungar, care l-a acuzat pe rapperul american că a utilizat fără permisiunea lui una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale sale în cântecul ”New Slaves”, ce a fost lansat pe piaţă în anul 2013, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plângerea depusă, vineri, la Tribunalul Districtual din Manhattan, Gabor Presser afirmă că o treime din piesa ”New Slaves”, ce apare pe albumul ”Yeezus” al rapperului Kanye West, ar reprezenta o copie neautorizată a cântecului ”Gyongyhaju Lany”, compus de artistul maghiar în 1969, în perioada în care acesta făcea parte din grupul Omega. 

Gabor Presser spune că acel single, al cărui titlu poate fi tradus prin sintagma ”Perle în părul ei”, reprezintă ”unul dintre cele mai iubite cântece pop în Ungaria şi în Europa de Est”. Artistul maghiar a solicitat daune de 2,5 milioane de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor. 

Gabor Press afirmă că nu a ştiut că single-ul său era folosit de rapper până când avocatul lui Kanye West i-a trimis un e-mail, la puţin timp după debutul campaniei de promovare a albumului ”Yeezus”, în care i-a transmis faptul că rapperul ”ar dori să încheie o înţelegere cât mai repede posibil” şi că i-a oferit un termen de 24 de ore pentru a răspunde acestei solicitări. 

Ulterior, avocaţii lui Kanye West i-au expediat lui Gabor Presser un cec de 10.000 de dolari şi au insistat asupra faptului că rapperul ar deţine drepturile de autor asupra cântecului vizat. Presser nu a încasat niciodată acel cec.

În ultimii ani, numeroşi cântăreţi celebri au fost daţi în judecată pentru presupuse încălcări ale legii drepturilor de autor. Într-un alt caz celebru, cântăreţul trupei Led Zeppelin, Robert Plant, şi chitaristul grupului, Jimmy Page, trebuie să apară în faţa unui tribunal din Los Angeles, pe 14 iunie, într-un proces în care au fost acuzaţi că au ”furat” acordurile de chitară ale celebrului cântec al lor din 1971 ”Stairway to Heaven” dintr-o compoziţie instrumentală lansată în 1967.

Kanye West, născut pe 8 iunie 1977, este un rapper şi producător muzical american, care a devenit cunoscut la începutul anilor 2000. Artistul a lansat opt albume de studio - dintre care unul în colaborare cu Jay Z -, care s-au vândut în peste 32 milioane de copii şi au generat peste 100 milioane de descărcări digitale. Kanye West a câştigat 21 premii Grammy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.