Lungmetrajele „A Chiara”, regizat de Jonas Carpignano, şi „Les Magnétiques”, de Vincent Maël Cardona, au fost premiate joi în Quinzaine des Réalisateurs, cea mai importantă secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul şi scenaristul Jonas Carpignano, american de origine italiană, a reuşit pentru a doua oară consecutiv să obţină premiul Europa Cinemas Cannes Label pentru cel mai bun film european din Quinzaine des Réalisateurs. El a primit acelaşi premiu în 2017 pentru filmul său anterior, „A Ciambra” , pentru care Martin Scorsese a fost producător executiv.

„A Chiara” are în centru o adolescentă în vârstă de 16 ani din Calabria, care realizează că tatăl este e posibil să facă parte dintr-o organizaţie criminală locală.

Lungmetrajul de debut al lui Vincent Maël Cardona, „Les Magnétiques”, a primit trofeul SACD, acordat de Sindicatul scenariştilor francezi. Cineastul a mai fost prezent la festival cu scurtmetrajul „Coucou-les-nuages” la ediţia din 2010 a secţiunii Cinéfondation, dedicată şcolilor de film din întreaga lume.

„Les Magnétiques” este o odă adusă genului post-punk, a cărei acţiune este plasată într-un orăşel din Bretania în anii 1980. Philippe este un adolescent care îşi idolatrizează fratele mai mare, Jerôme, un DJ de radio pirat, şi, exact când este recrutat să efectueze serviciul miliar în Berlin, se îndrăgosteşte de prietena acestuia.

Filmul e scris de Cardona, Romain Compingt, Chloé Larouchi, Maël Le Garrec, Catherine Paillé şi Rose Philippon.

Producţia românească „Întregalde”, regizată de Radu Muntean, cu Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan şi Toma Cuzin, a fost inclusă în selecţia de lungmetraje a programului Quinzaine des Réalisateurs de anul acesta.

Între scurtmetraje a fost selectat „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borţun, cunoscută drept co-scenarist pentru lungmetrajul „Dublu” (2016) şi pentru regia unor scurtmetraje ca „Anathema” şi „Love Locker”.

Ediţia de anul acesta a adus un omagiu lui Frederick Wiseman, reputat realizator american de film documentare, între producţiile căruia se numără „Ex Libris: The New York Public Library”, „Boxing Gym” şi „Hospital”. Cineastul a primit trofeul onorific Carrosse d’Or, pe 7 iulie, în deschiderea programului. Între cei care au mai fost recompensaţi cu această distrincţie se numără John Carpenter şi Martin Scorsese.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune necompetitivă, însă în fiecare an sponsorii oferă premii la finalul programului.

Cea de-a 53-a ediţie a programului Quinzaine des Réalisateurs are loc între 7 şi 17 iulie. Ulterior, filmele din selecţie vor fi prezentate la Paris, Marsilia şi Bruxelles.

Ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes se va încheia sâmbătă seară cu gala de premiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.