Asociaţia Animest, cunoscută pentru activitatea sa în susţinerea, dezvoltarea şi promovarea filmului de animaţie, lansează proiectul ANIMEST+ care debutează duminică, 23 aprilie, cu o zi întreagă dedicată animaţiei şi educaţiei prin cultură în comuna Zemeş din judeţul Bacău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Animaţia în România este încă un sector vitregit, subfinanţat, unde se produc puţine filme care, în ciuda rezultatelor remarcabile, nu se distribuie aproape deloc.

Pe parcursul anului 2023, Animest va organiza un program de educaţie prin cultură în zone rurale din România, o tabără de creaţie cinematografică adresată liceenilor, o caravană cinematografică prin oraşe mici, cu acces limitat la cultură şi o conferinţă adresată industriei cinematografice.

Proiectul debutează duminică, 23 aprilie, cu o zi întreagă dedicată animaţiei şi educaţiei prin cultură în comuna Zemeş din judeţul Bacău. În prima parte a zilei va avea loc un atelier de animaţie pentru copii, facilitat de Anna Florea.
Anna este un ilustrator, animator şi regizor, co-fondatoare a studioului RIVULET şi co-autoare a două scurtmetraje de animaţie „Mr. Anxiety goes on a date” (2016) şi „invizibilii” (2020), realizate împreună cu colectivul 4inaroom.

Atelierul va introduce copiii în lumea animaţiei, explicând concepte de bază şi oferindu-le ocazia să creeze o animaţie simplă, în echipă.

Seara va avea loc proiecţia animaţiei „Academia iepuraşilor: Paştele e în pericol” (2022, 1h16 min, Germania). O introducere în lumea animaţiei cu un film pentru toată familia ce abordează tema încrederii şi prieteniei, în contextul sărbătorilor de Paşti.

În următoarele luni echipa Animest va introduce lumea filmului de animaţie şi în alte comune şi oraşe din România. Toate informaţiile vor fi publicate pe site-ul proiectului https://www.plus.animest.ro.

Proiectul ANIMEST+ vine în întâmpinarea unor necesităţi urgente ale industriei de animaţie din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefili informaţi şi ale comunităţilor lipsite de viaţă culturală cinematografică. Proiectul este condus de Asociaţia ANIMEST în parteneriat cu Kool Produktion, o reputată casă de producţie din Oslo, Norvegia. Pe parcursul anului 2023 proiectul propune o serie de activităţi: educaţie prin cultură în mediul rural din România, o şcoală de vară pentru liceeni, cinema itinerant în oraşele româneşti şi o conferinţă dedicată profesioniştilor şi tinerilor interesaţi de industria cinematografică.

Bugetul total al proiectului este de 979.185,85 lei (199.066,02 euro), din care 952.781,52 lei (193.698,09 euro) este valoarea sprijinului financiar nerambursabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.