Proiecţii speciale pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a The Walt Disney Company vor avea loc, sâmbătă şi duminică, de la orele 12.00 şi 12.30, în cadrul Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Acestea cuprind selecţii de scurtmetraje animate din istoria Walt Disney Animation Studios, realizate de Clark Spencer, şi vor avea loc la Cinema Victoria, Bulevardul Eroilor, nr 51, Cluj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa de inspiraţie în aceşti 100 de ani au fost fanii şi familiile care au îndrăgit Disney. Pentru a celebra acest eveniment, Walt Disney Animation Studios prezintă o serie de lucrări care aduc în prim-plan această inspiraţie şi crează amintiri minunate.

Walt Disney a declarat, la un moment dat, că speră ca această companie să „nu piardă niciodată din vedere faptul că totul a început de la un şoricel”. Chiar şi înainte de lansarea lui Mickey Mouse, totul a început, de fapt, cu un scurtmetraj.

Publicul va fi răsfăţat cu secvenţe rare de la începuturile animaţiei, până la introducerea sunetului în film şi lansarea lui Mickey Mouse, urmărind o retrospectivă a deceniilor trecute până la câteva dintre cele mai cunoscute scurtmetraje din prezent. Tradiţia inovaţiei în formatul de scurtmetraj continuă şi azi în studioul care îi poartă numele, un loc în care Walt Disney şi artiştii săi au experimentat cu noile tehnologii şi tehnici în materie de animaţie.

Câteva fragmente din primele scurtmetraje realizate de Walt Disney:

„Cnderella” (Laugh-O-gram; 1922) - Realizat în Kansas City, Missouri, în 1922, în regia lui Walt Disney însuşi, acest film mut, care se numără printre primele astfel de filme, prezintă o abordare inedită a basmului clasic, Cenuşăreasa fiind condusă la balul prinţului într-o maşină veche condusă de pisica ei.

„Alice's Wonderland” (1923) - Acest film ingenios, care a fost episodul pilot pentru seria de comedii mute despre Alice ce aveau să urmeze, a fost realizat în Kansas City, Missouri, şi include o secvenţă de deschidere live-action în care Alice (Virginia Davis) îl vizitează pe Walt Disney în studioul său de desene animate, înainte de a intra în Cartoonland, unde aventurile sale animate includ momente în care era urmărită de lei care au evadat de la grădina zoologică.

„Probleme cu Tramvaiul/ Trolley Troubles” (1927) a marcat debutul lui Oswald, Iepurele norocos. Oswald întâmpină câteva obstacole neobişnuite în activitatea sa de conductor de troleibuz care transportă iepuraşi şi alte animale, inclusiv o vacă încăpăţânată, dar şi câteva urcuşuri abrupte.

„Vaporaşul Willie/ Steamboat Willie” (1928) - Sub regia lui Walt Disney, acest film a fost primul desen cu Mickey Mouse difuzat, fiind rampa de lansare a şoricelului emblematic într-o carieră în filme, televiziune şi parcuri tematice care continuă până în prezent. Este considerat a fi unul dintre primele filme de animaţie care a folosit sunetul sincronizat şi o coloană sonoră complet post-produsă. Ub Iwerks a condus o echipă de pionieri în domeniul animaţiei pentru a da viaţă acestui personaj adorabil. 

Selecţia de scurtmetraje produse de Walt Disney Animation Studios:

„Clock Cleaners” (1937)
Regizor: Ben Sharpsteen
Mickey, Donald şi Goofy trag clopotul comediei şi poznelor animate în acest scurtmetraj care ne prezintă cum trioul neînfricat încearcă să cureţe un ceas uriaş dintr-un turn înalt. Mickey porneşte să-l salveze pe Goofy, după ce acesta este lovit de un clopot care sună şi se împiedică ameţit de un catarg, în timp ce Donald se luptă cu un arc arţăgos pe care încearcă să-l cureţe. 

„The Old Mill” (1937)
Regizor: Wilfred Jackson
Acest desen animat de referinţă pentru Silly Symphony a câştigat un Oscar® pentru cel mai bun desen animat şi i-a adus lui Walt Disney un premiu al lui la categoria Clasă ştiinţifică şi tehnică (pentru proiectarea şi aplicarea camerei multiplane). Filmul descrie în mod dramatic o noapte furtunoasă într-o moară veche ai cărei ocupanţii speriaţi (păsări, şoareci, bufniţe şi alte creaturi) încearcă să rămână în siguranţă şi să se usuce. 

„Trailer Horn” (1950)
Regizor: Jack Hannah
În acest desen animat cu Donald Duck, lansat în acelaşi an cu filmul „Cinderalla” (Cenuşăreasa), Donald, aflat în vacanţă, nu reuşeşte să-şi găsească liniştea şi relaxarea atunci când veveriţele Chip şi Dale fac ravagii în jurul lui şi în rulota sa.

„Lambert The Sheepish Lion” (1952)
Regizor: Jack Hannah
Această animaţie specială a fost nominalizată la Oscar® şi a introdus un nou personaj minunat pe lista Disney. Atunci când o barză (dublată de Sterling Holloway, un actor Disney îndrăgit), aduce pe lume din greşeală un pui de leu (Lambert) într-o turmă de oi, punând în mişcare o poveste plină de umor şi emoţie despre acceptare şi curaj.

„Going Home” (2021)
Regizor: Jacob Frey
O poveste despre maturizare şi despre semnificaţia căminului, în care un tânăr adult îşi vizitează în mod repetat oraşul natal, dar cu fiecare nouă sosire începe să se confrunte cu inevitabilul: schimbarea. Regizorul Jacob Frey a recurs la propriile sentimente despre familie, îmbătrânire şi teama de a-i pierde pe cei dragi pentru a spune această poveste unică şi emoţionantă.

„Paperman” (2012)
Regizor: John Kahrs
Acest scurtmetraj al regizorului John Kahrs, câştigător al premiului Oscar®, a fost inspirat de naveta pe care o făcea zilnic cu trenul spre serviciu şi de „legăturile întâmplătoare care se stabilesc uneori între oameni”. Regizorul experimentează cu tehnici noi şi îndrăzneţe şi foloseşte o paletă predominant alb-negru pentru a crea un film care ne prezintă un tânăr aflat la birou şi care vede fata visurilor sale în fereastra unui zgârie-nori de peste drum şi se hotărăşte să găsească o modalitate de a o întâlni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.