Producătorii filmului „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street” (2013) vor plăti 60 de milioane de dolari guvernului Statelor Unite ale Americii, într-un acord pentru a pune capăt procesului civil intentat după ce aceştia ar fi folosit ilegal bani dintr-un program de finanţare lansat de guvernul Malaeziei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania care a produs filmul, Red Granite Pictures, cofondată de fiul vitreg al prim-ministrului Malaeziei, a anunţat în septembrie că a ajuns la un acord cu guvernul american, dar fără să dezvăluie suma.

Potrivit unor documente depuse la un tribunal din California, miercuri, compania a stabilit acorduri şi în privinţa unor acuzaţii care au fost lansate în legătură cu alte două filme -  „Daddy’s Home” şi „Dumb and Dumber To”.

Procurorii americani au susţinut că cele trei filme au fost finanţare de Reg Granit folosind bani din fondul 1Malaysia Development Berhad (1MDB), lansat în 2009 de Najib Razak, prim-ministrul Malaeziei.

Deşi Najib Razak nu a fost subiectul niciunui proces, mai mulţi asociaţi ai săi, inclusiv fiul său vitreg, Riza Aziz, au fost numiţi de procurorii americani. Najib Razak şi Riza Aziz au respins acuzaţiile.

Red Granite va plăti guvernul american în trei tranşe: 30 de milioane de dolari în termen de 30 de zile, apoi 20 de milioane de dolari în următoarele 180 de zile, şi 10 milioane de dolari în următoarele 180 de zile. 

Paramount Pictures, care a obţinut profit din „Daddy’s Home”, va depune fondurile într-un cont controlat de guvern.

Aceste procese au fost parte dintr-o acţiune mai largă a guvernului american de a confisca active în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari, legate de fondul 1MDB.

Procesele intentate au cerut şi confiscarea unui tablou de Picasso în valoare de 3,2 milioane de doalri, care ar fi fost cumpărat din bani provenind din fondul 1MDB şi care i-a fost oferit actorului hollywoodian Leonardo DiCaprio, care a interpretat rolul principal în „The Wolf of Wall Street”. Artistul a predat tabloul autorităţilor americane.

Într-un alt proces, de defăimare, Leonardo DiCaprio este acuzat că nu s-a documentat suficient de bine pentru acest film.

Andrew Greene i-a dat în judecată pe producătorii peliculei, inclusiv Paramount Pictures, Red Granite Pictures, Appian Way Productions (compania lui DiCaprio) şi Sikelia Productions, din cauza felului în care a fost prezentat în film personajul Nicky ”Rugrat” Koskoff, jucat de P.J. Byrne – drept un „infractor, consumator de droguri, degenerat, o persoană fără moralitate sau etică”.

O decizie a unei instanţe, pronunţate în 2015, arăta că Greene va trebui să demonstreze că producătorii au fost neglijenţi în privinţa personajului Koskoff.

Luni, Greene a predat un sumar şi mai multe probe, inclusiv mărturii ale lui Scorsese, DiCaprio şi scenaristului Terence Winter.

„Cele mai responsabile persoane pentru dezvoltarea scenariului au fost scenaristul Terence Winter, Leonardo DiCaprio şi regizorul Martin Scorsese. Cei trei au vorbit sub jurământ despre încercările lor limittae de a documenta acurateţea portretizărilor din acest film. Un rezumat al transcrierilor relevante arată că în afară de conversaţii cu Jordan Belfort (autorul romanului pe care este bazat filmul, n.r.), cei trei nu au făcut prea multe, dincolo de o documentare generică referitoare la afacerile de pe Wall Street, analize a birourilor unde a funcţionat Stratton Oakmont şi a unei case în care a locuitBelfort”, a spus Greene.

Depunând mărturie în acest proces, DiCaprio a spus că a făcut un tur al Wall Street, a citit o carte şi a observat oameni din New York care lucrau în domeniu.

Scorsese a spus că nu a vorbit niciodată cu Belfort sau alte persoane asociate cu Stratton Oakmont, iar Winter a spus că nu a contat pentru ei dacă a fost nevoie să schimbe personaje, nume sau alte detalii despre acestea.

Greene a citat mărturia lui Terence Winter, spunând că aceasta arată că acurateţea nu a fost importantă pentru pârâţi în dezvoltarea scenariului şi în producţie.

„Singura lor preocupare a fost aceea de a prezenta mania descrisă de Belfort”, a mai spus Greene, adăugând că „este evident” că pârâţii nu au luat în seamă adevărul în legătură cu subiectul acestei producţii.

Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul ”Lupul de pe Wall Street” spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coşmar. A început de jos şi a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces şi puterea dobândită l-au transformat din broker onest în infractor implicat în scandaluri de corupţie, înşelăciune şi crimă, potrivit cinemagia.ro.

Filmul a primit cinci nominalizări la Oscar şi a câştigat un Glob de Aur, prin Leonardo DiCaprio, la categoria „cel mai bun actor într-un film - comedie/ musical”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.