Prima proiecţie din festivalul "One World Romania la Şcoală" va avea loc duminică, de la ora 20.30, într-o curte din Bucureşti, strada General Candiano Popescu nr. 69, când se deschide un nou sezon de producţii documentare la firul ierbii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţii de film în aer liber, în curţi ale adolescenţilor, prietenilor şi colaboratorilor, dar şi în cadrul unor evenimente culturale partenere vor avea loc pe parcursul verii. 

Seria de proiecţii la curte va continua până la finalul verii, cu filme documentare care aduc mai aproape de elevi şi tineri poveşti ale unor artişti şi personalităţi culturale care au mers împotriva curentului, rezistând prin artă unor sisteme şi măsuri opresive. Lista completă a filmelor va fi publicată în curând.

Prin filmele documentare la curte, "One World Romania la Şcoală" adresează deopotrivă nevoia de a desfăşura activităţi educaţionale în timpul vacanţei de vară, cât şi de a organiza evenimente culturale în spaţii alternative, pentru a atrage un nou public pentru filmul documentar. Totodată, acest demers reprezintă şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte lipsa infrastructurii culturale şi a spaţiilor destinate organizării unor astfel de evenimente. 

Primul film documentar prezentat în curte vara aceasta este ”Raving Iran”, unul din cele mai apreciate filme din cea de-a zecea ediţie a festivalului One World Romania, mai ales de către tânăra generaţie. Aflat în secţiunea ”Contra curentului”, filmul prezintă doi tineri iranieni care luptă pentru dreptul de a se bucura de muzică.

Filmul elveţian "Raving Iran" (2016), în regia lui Sussane Regina Meuers, spune povestea lui Anoosh şi Arash, doi DJ din Iran. Îşi spun "Lamă şi Barbă“ şi împreună se află în centrul scenei underground techno din Teheran. Într-o ţară condusă de un sistem care interzice aproape orice formă de expresie muzicală - în special dacă e asociată cu Occidentul şi prin urmare "satanică“ - cei doi fac eforturi să găsească un printer unde să-şi poată tipări coperta CD-ului neaprobat oficial şi să convingă o angajată a Ministerului Culturii şi Identităţii Islamice că nu e nici o problemă că solista are piercing-uri. În încercarea de a evita raidurile şi aresturile poliţiei moralităţii, cei doi organizează petreceri techno rave în deşert - cu mare succes, dar în condiţii extrem de periculoase. Când primesc o invitaţie la cel mai mare festival techno din lume, Anoosh şi Arash au în sfârşit ocazia să ia o decizie majoră cu privire la destinul lor de muzicieni.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, la prima proiecţie "One World Romania la Şcoală" în curte din vara 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.